ΤΟ BLOG
27/05/2018 08:25 EEST | Updated 27/05/2018 08:25 EEST

«Είναι και η οικονομία ανόητε...»

Bloomberg via Getty Images

«Είναι η οικονομία ανόητε» . Αυτό θα μπορούσε να είναι συνοπτικά το μείζον ζήτημα που ενδέχεται να ορίσει όχι τόσο την προεκλογική πορεία της γειτονικής μας χώρας αλλά κυρίως το μετεκλογικό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον όχι μόνο για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αλλά μακροπρόθεσμα.

Η πτωτική πορεία της Τουρκικής οικονομίας δεν είναι κάτι καινούριο, ούτε πέφτει ως κεραυνός εν αιθρία για τους περισσότερους οικονομικούς αναλυτές παγκοσμίως. Η Τουρκική οικονομία είναι διαχρονικά μια οικονομία στηριζόμενη στο φθηνό εργατικό δυναμικό, κυρίως από τις υπανάπτυκτες περιοχές της Ανατολίας, στην υπέρμετρη κατανάλωση μέσω δανείων μιας ανερχόμενης αστικής τάξης, δημιούργημα εν πολλοίς του νυν Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και κυρίως στην κατασκευή φαραωνικών δημοσίων έργων που στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν υπακούν στον βασικό κανόνα της οικονομίας, ότι η προσφορά πρέπει να υπηρετεί μια υπάρχουσα ζήτηση.

Η πλειονότητα των έργων αυτών, όπως το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, έρχεται κυρίως να καλύψει την μυθική κατασκευή του Ερντογάν περί ισχυρής Τουρκίας που ακολουθία τα προγονικά χνάρια των ένδοξων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με μια μικρή υποσημείωση που μπορεί όμως να καταστεί μοιραία και για την ίδια την βιωσιμότητα της Τουρκικής οικονομίας: Τα σαθρά θεμέλια πάνω στα οποία έχει στηριχθεί αυτός ο ορυμαγδός κατασκευαστικών έργων. Θεμέλια που δεν έχουν σχέση με τους μέχρι πρότινος θετικούς, δείκτες οικονομικής ανάπτυξης αλλά ένα ιδεολόγημα που δεν έχει σχέση με τις ανάγκες της γειτονικής μας χώρας αλλά κυρίως τις απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομικής πραγματικότητας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, και κυρίως την ευκολία με την οποία κάτι που ξεκινάει ως ελαφριά πτώση στους δείκτες μπορεί να εξελιχθεί σε πλήρη κατάρρευση όλων των δομών πάνω στις οποίες στηρίζεται η οικονομία της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της γειτονικής μας χώρας, έχει ήδη δώσει εντολή για συναντήσεις στενών συνεργατών που ασχολούνται με ζητήματα των αγορών και οικονομίας με σημαντικούς παράγοντες των διεθνών αγορών, με φανερό στόχο την αποκατάσταση ενός κλίματος ασφάλειας και ηρεμίας στις αγορές, κυρίως κατά την προεκλογική περίοδο. Προεκλογική περίοδος που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως δρόμος άνευ εμποδίων για τον Τούρκο Πρόεδρο.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα συνηγορούν ότι η οικονομία της γειτονικής μας χώρας θα μας απασχολήσει με αρνητικές ειδήσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει ως πολιτικό σύστημα και κοινωνία είναι αν θα επηρεαστούν οι ήδη τεταμένες Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις.Κυρίως δε αν ο Τούρκος Πρόεδρος θα επιλέξει τον δρόμο της εξαγωγής της οικονομικής κρίσης στο Αιγαίο και όχι μόνο. Ένα άλλο ερώτημα είναι κατά πόσο θα επηρεαστεί και η δική μας οικονομία από ενδεχόμενη κρίση στην Τουρκία. Αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλές Τουρκικές εταιρείες έχουν επενδύσει στην χώρα μας, αλλά και πολλές Ελληνικές στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Το σίγουρο είναι ότι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο η γειτονική μας χώρα θα μας απασχολήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με ένα ζήτημα που μέχρι σήμερα απασχολούσε μόνο εμάς : Την διαχείριση της οικονομικής κρίσης.