Έκκληση του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. προς όλες τις πλευρές για διακοπή των επιθέσεων στην Υεμένη

Έκκληση του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. προς όλες τις πλευρές για διακοπή των επιθέσεων στην Υεμένη

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε την Κυριακή «όλα τα μέρη στη σύγκρουση» της Υεμένης να «σταματήσουν όλες τις επιθέσεις, αεροπορικές και χερσαίες», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ο Γκουτέρες είναι «βαθιά ανήσυχος» για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων και των αεροπορικών επιδρομών στη Σαναά και σε άλλες περιοχές της Υεμένης τις τελευταίες ημέρες, προστίθεται στην ανακοίνωση. «Οι μάχες προκάλεσαν δεκάδες θανάτους και εκατοντάδες τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων αμάχων», συνεχίζει το κείμενο.

Οι εχθροπραξίες εμποδίζουν τη διακομιδή τραυματιών από τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας και απαγορεύουν στον πληθυσμό να βγει έξω για να αγοράσει τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, σημειώνεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ.

«Αυτή η νέα ανάφλεξη των βίαιων επεισοδίων δεν θα μπορούσε να συμβεί σε χειρότερη στιγμή για τον υεμενίτικο λαό, που ήδη είναι αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση του κόσμου», τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση και διευκρινίζεται ότι ο αποκλεισμός που έχουν επιβάλει τα κράτη της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει ακόμη αρθεί πλήρως, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών για αυτό.

Η συμμαχία των ανταρτών που ελέγχει τη Σαναά εδώ και πάνω από τρία χρόνια καταρρέει εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στις δύο συνιστώσες της—τους σιίτες αντάρτες Χούθι και τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ—στις οποίες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί τουλάχιστον 60 άνθρωποι από την Τετάρτη.

Στη σύρραξη στην Υεμένη έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 8.750 άνθρωποι από τον Μάρτιο του 2015 και την επέμβαση του Ριάντ και των συμμάχων του στον πόλεμο υπέρ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, η οποία έχει καταφύγει στο νότιο τμήμα της χώρας.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή