«Εκπληξη» η περιοχή με τον καθαρότερο αέρα στην Ελλάδα

Ποια περιοχή της Αθήνας έχει τον πιο μολυσμένο αέρα στην χώρα.
George Pachantouris via Getty Images

O Aγιος Παύλος του Δήμου Νεάπολης Συκεών, στη Θεσσαλονίκη, είναι περιοχή με τον πιο καθαρό αέρα σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του IQair για το 2023, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην 6η θέση στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τα Βασιλικά έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αιωρούμενων μικροσωματιδίων στο νομό Θεσσαλονίκης ενώ σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το Ιλιον της Αττικής έχει τον πιο μολυσμένο αέρα στην Ελλάδα, ενώ ψηλά στη λίστα βρίσκονται το Αγρίνιο και η Ξάνθη.

Τα αιωρούμενα σωματίδια θεωρούνται ο κύριος παράγοντας μόλυνσης τoυ αέρα παγκοσμίως και σε πολλές χώρες έχουν υπερβεί τo επιτρεπόμενο όριο των 5μg/m3, που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση είναι η έκτη χώρα στην Ευρώπη με τον πιο μολυσμένο αέρα, ενώ στις πρώτες πέντε θέσεις βρίσκονται η Βοσνία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Τουρκία.

Οι χώρες με τον πιο μολυσμένο αέρα στον κόσμο είναι το Μπαγκλαντές (15 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο), το Πακιστάν (14 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο), η Ινδία (10 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο), το Τατζικιστάν (9 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο) και, η Μπουρκίνα Φάσο (9 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο)

Στον αντίποδα, οι χώρες με την καλύτερη ποιότητα αέρα στον κόσμο είναι η Γαλλική Πολυνησία, ο Μαυρίκιος, η Ισλανδία, η Γρενάδα και οι Βερμούδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δημοφιλή