Εκπνέει το Σάββατο η συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, διαβουλεύσεις στην G20

Ο Ερντογάν επιδιώκει παράταση ενός έτους, η Ρωσία θέτει όρους σχετικά με τις κυρώσεις και τις εξαγωγές της, ο Ζελένσκι θέλει να επ' αόριστον παράταση.
Future Publishing via Getty Images

Με την Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης που επιτρέπει την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια να εκπνέει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής το θέμα της ανανέωσης της- καθώς συνδέεται με αυτό της επισιτιστικής ασφάλειας- είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων των ηγετών στην Σύνοδο Κορυφής της G20.

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως η Άγκυρα -που μεσολάβησε για την επίτευξη της συμφωνίας - καταβάλλει προσπάθειας προκειμένου να παραταθεί για ένα έτος.

Ο δε Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε επίσης από τους ηγέτες της G20 την «επ’ αόριστον» παράταση της συμφωνίας.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν σε συνέντευξή του στη εφημερίδα Izvestia ανέφερε ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί τη διατάραξη των προσπαθειών για την εξασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας στη διατροφική ασφάλεια.

Στην περίπτωση που υλοποιηθούν δηλώσεις της Δύσης, σχετικά με εξαιρέσεις των ρωσικών εξαγωγών ειδών διατροφής από τις κυρώσεις, “όλα θα συνεχιστούν σε κανονικές συνθήκες”, για τη συμφωνία των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, τόνισε ο υφυπουργός.

Πηγές: Reuters, ΑFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή