ΔΙΕΘΝΕΣ
20/10/2018 11:43 EEST | Updated 20/10/2018 14:03 EEST

Εκρήξεις σε εκλογικά κέντρα στην Καμπούλ την ώρα που οι Αφγανοί ψηφίζουν για τις βουλευτικές εκλογές

Mohammad Ismail / Reuters

Εκρήξεις, με νεκρούς και τραυματίες και οργανωτικά προβλήματα παρατείνουν μέχρι αύριο Κυριακή την εκλογική διαδικασία σε αρκετές περιφέρειες του Αφγανιστάν.

Νωρίς το πρωί σήμερα Σάββατο σημειώθηκαν πολλές εκρήξεις σε εκλογικά κέντρα στην Καμπούλ  την ώρα που οι Αφγανοί προσέρχονταν στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές. 

Σε ένα από τα εκλογικά κέντρα που σημειώθηκε έκρηξη, ένα σχολειό στο βόρειο τμήμα της Καμπούλ, δημοσιογράφος του AFP είδε το τρομαγμένο πλήθος να φεύγει τρέχοντας. Εξάλλου άλλοι άνθρωποι δήλωσαν ότι έγιναν μάρτυρες και άλλων εκρήξεων.

«Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μετά τις πολλές εκρήξεις», επεσήμανε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει άλλες διευκρινίσεις προς το παρόν.

Ακόμη στη βόρεια επαρχία Κουντούζ ρουκέτες που εβλήθησαν έξω από την πρωτεύουσα έπεσαν σε εκλογικά κέντρα τραυματίζοντας αρκετούς ψηφοφόρους, δήλωσε ο Αμρουντίν Ουάλι μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της επαρχίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Ταλιμπάν εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον της Κουντούζ από το πρωί.

Επίσης υπάρχουν αναφορές για πυροβολισμούς και επιθέσεις με ρουκέτες στις επαρχίες Σαμανγκάν και Τάχαρ, στο βόρειο Αφγανιστάν.

Εν τω μεταξύ ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι κατάφερε και  ψήφισε χωρίς προβλήματα νωρίς το πρωί αμέσως μόλις άνοιξαν οι κάλπες  και κάλεσε τους συμπατριώτες του να μετάσχουν στη διαδικασία.

«Καλώ όλους τους Αφγανούς, νέους και γέρους, γυναίκες και άνδρες, να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους, να βγουν και να ψηφίσουν», δήλωσε ο Γάνι αμέσως αφού ψήφισε στις 07:00 (τοπική ώρα, 05:30 ώρα Ελλάδας).

Ο Αφγανός πρόεδρος χαρακτήρισε όλη την ημέρα «μεγάλη επιτυχία», διότι για πρώτη φορά, «το σύνολο των προετοιμασιών έγινε από τους Αφγανούς».

Ωστόσο σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες υπήρξαν τεχνικά και οργανωτικά προβλήματα τα οποία εμπόδισαν τους ψηφοφόρους να ασκήσουν το συνταγματικό δικαίωμά τους, επεσήμαναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ο Αμπντούλ Μπάντι Σαγιάν, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής, δήλωσε ότι η εκλογική διαδικασία θα συνεχιστεί ως την Κυριακή στα εκλογικά κέντρα όπου είτε το εκλογικό υλικό είτε τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής καθυστέρησαν να φτάσουν.

Επίσης πολλοί Αφγανοί δεν κατάφεραν να ψηφίσουν εν μέσω καταγγελιών για πολλά κλειστά εκλογικά κέντρα, με την εκλογική επιτροπή να εξηγεί ότι το πρόβλημα οφείλεται σε τεχνικά ζητήματα.

Associated Press
Associated Press

Ο Ντοούντ Νάτζι, ένας υποψήφιος από την Καμπούλ, έγραψε στο Twitter ότι τα περισσότερα εκλογικά κέντρα στις δυτικές συνοικίες της αφγανικής πρωτεύουσας δεν είχαν ανοίξει ακόμη το μεσημέρι και πολλοί πολίτες έφευγαν απογοητευμένοι χωρίς να ψηφίσουν.

Στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Κουνάρ ένας άλλος υποψήφιος, ο Μπιλάλ Σαρουάρι, επεσήμανε στο Twitter ότι το βιομετρικό σύστημα αναγνώρισης των ψηφοφόρων έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, την ώρα που πλήθος πολιτών ανέμενε για να ψηφίσει.

«Μια λαοθάλασσα περιμένει έξω από το εκλογικό κέντρο», δήλωσε ο 72χρονος Σάλμαν Άλι που ψηφίζει σε εκλογικό κέντρο της δυτικής Καμπούλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αστυνομία δήλωσε στο πλήθος που ανέμενε αρχικά ότι δεν είχαν φτάσει στο εκλογικό κέντρο τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και στη συνέχεια όταν αυτοί πήγαν, δεν υπήρχε εκλογικό υλικό. 

Έτσι η εκλογική διαδικασία η οποία αναμενόταν να ολοκληρωθεί σήμερα στις 16:00 (τοπική ώρα, 14:30 ώρα Ελλάδας) θα παραταθεί. Όμως ακόμη και έαν διεξάγοταν χωρίς προβλήματα και πάλι τα αποτελέσματα θα αργούσαν να ανακοινωθούν και αυτό εξαιτίας των δυσκολιών να συγκεντρωθούν και να συγκριθούν τα αποτελέσματα σε όλο το Αφγανιστάν. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό μετά από τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι περισσότερα από 5.000 εκλογικά κέντρα έχουν ανοίξει στις περιοχές του Αφγανιστάν που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Για λόγους ασφαλείας στις περιοχές που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν 2.000 εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά. Εξάλλου η εκλογική διαδικασία θα καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα στη νότια επαρχία Κανταχάρ εξαιτίας της δολοφονίας την Πέμπτη του επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής. Καθυστέρηση θα υπάρξει και στην επαρχία Γάνι καθώς υπάρχει αντιπαράθεση για την εκπροσώπηση των διάφορων εθνοτικών ομάδων.

Στην πρωτεύουσα Καμπούλ έχουν στηθεί οδοφράγματα τα οποία φυλάσσουν βαριά οπλισμένοι άνδρες, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στους περισσότερους μεγαλύτερους οδικούς άξονες. Ακόμη και οι μοτοσικλέτες, οι οποίες συχνά χρησιμοποιούνται για επιθέσεις αυτοκτονίας, δεν μπορούν να περάσουν.

Reuters
Reuters

 

Περίπου 54.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί για να φροντίσουν για την ασφάλεια των 8,9 εκατομμυρίων εγγραμμένων ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα.

Ήδη εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε επιθέσεις που σχετίζονται με τις εκλογές και τουλάχιστον 10 υποψήφιοι έχουν δολοφονηθεί, οι περισσότεροι σε στοχευμένες επιθέσεις.

Οι Ταλιμπάν έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι θα εξαπολύσουν επιθέσεις στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, την οποία θεωρούν παράνομη, ενώ έχουν καλέσει τους υποψηφίους να αποσυρθούν και τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν τις εκλογές.

Οι βουλευτικές εκλογές θεωρούνται κρίσιμο τεστ ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν την επόμενη χρονιά στο Αφγανιστάν και σημαντικό βήμα πριν τη σύνοδο του ΟΗΕ τον Νοέμβριο στη Γενεύη, όπου η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει τις προόδους που έχει σημειώσει «στη δημοκρατική διαδικασία».

Ωθούμενοι από την ελπίδα για αλλαγή και βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους, εκατομμύρια Αφγανοί αναμένεται να αψηφήσουν τους κινδύνους και να πάνε να ψηφίσουν. Εικόνες που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ήδη στις 07:00 το πρωί μια μεγάλη ουρά μπροστά από εκλογικό κέντρο της πρωτεύουσας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post