Εκρήξεις σε ρωσική αποθήκη πυρομαχικών στην Κριμαία

Για σαμποτάζ έκανε λόγο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
|
Stringer . via Reuters

Αποθήκη πυρομαχικών στην προσαρτηθείσα από τη Ρωσία Κριμαία εξερράγη την Τρίτη, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ατόμων και την πρόκληση προβλημάτων στις σιδηροδρομικές μεταφορές μεταξύ της χερσονήσου και της υπόλοιπης νότιας Ουκρανίας και της Ρωσίας, ανέφερε ο κορυφαίος Ρώσος αξιωματούχος της περιοχής- με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να κάνει λόγο για σαμποτάζ που προκάλεσε προβλήματα σε πολιτικές υποδομές, περιλαμβανομένου σταθμού ηλεκτροδότησης.

Εικόνες που προβλήθηκαν στη ρωσική κρατική τηλεόραση έδειχναν έναν ηλεκτρικό υποσταθμό στις φλόγες κοντά στην πόλη Τζανκόι στην Κριμαία και μια σειρά επανειλημμένων μεγάλων εκρήξεων στον ορίζοντα, για τις οποίες οι αρχές είπαν ότι προκλήθηκαν από πυροδοτήσεις πυρομαχικών σε στρατιωτική βάση.

Ο Σεργκέι Αξιόνοφ, κορυφαίος Ρώσος αξιωματούχος της Κριμαίας, είπε ότι περίπου 2.000 ντόπιοι είχαν απομακρυνθεί από το κοντινότερο χωριό, πέρα από μια περίμετρο 5 χλμ.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί την Κριμαία για να ενισχύει τα στρατεύματα που μάχονται σε αυτό που χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Οι ζημιές που προκλήθηκαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χερσονήσου την Τρίτη θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα σε αυτή τη διαδικασία. Το ρωσικό πρακτορείο RIA μετέδωσε πως επτά επιβατηγά τρένα είχαν καθυστερήσει και ότι είχε ανασταλεί η κυκλοφορία σε μέρος της γραμμής στη βόρεια Κριμαία.

Το περιστατικό αυτό λαμβάνει χώρα μετά από μια σειρά εκρήξεων τη προηγούμενη εβδομάδα σε ρωσική αεροπορική βάση στην Κριμαία, για την οποία Ουκρανοί αξιωματούχοι υπαινίχθηκαν πως ήταν αποτέλεσμα κάποιας ειδικής επιχείρησης, μα η Μόσχα λέει πως ήταν ατύχημα.

Ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχάιλο Ποντόλιακ έκανε την Τρίτη tweet με υπαινιγμό για πιθανή ουκρανική εμπλοκή, μα δεν επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο. «Το πρωί κοντά στο Τζανκόι άρχισε με εκρήξεις» έγραψε, προσθέτοντας πως «υπενθυμίζουμε: Η Κριμαία κανονικά έχει να κάνει με τη Μαύρη Θάλασσα, με βουνά, αναψυχή και τουρισμό, μα η κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία έχει εκρήξεις σε αποθήκες και υψηλό κίνδυνο θανάτου για εισβολείς και κλέφτες. Αποστρατιωτικοποίηση σε εφαρμογή».

Με πληροφορίες από Reuters