ΕΚΤ: Γιατί η Λαγκάρντ δεν θέλει να μειώσει τα επιτόκια πριν από τον Ιούνιο

Παρά τις έντονες πιέσεις των επενδυτών η ΕΚΤ βλέπει σταδιακή αποκλιμάκωση τον Ιούνιο αν και ενδέχεται να δεχθεί την πρώτη μείωση τον Απρίλιο.

Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει σήμερα τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση της, αντιστεκόμενη στις ισχυρές πιέσεις των επενδυτών για χαλάρωση της επιθετικής πολιτικής της, παρά την ύφεση στην ευρωζώνη και τον υψηλό πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το Reuters, οι επενδυτές, θεωρούν ότι η μη μείωση των επιτοκίων είναι μια λανθασμένη πολιτική που θα αναγκάσει τελικά την ΕΚΤ να μειώσει τα υψηλά επιτόκια που έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό, και θα αναγκαστούν να κάνουν ό,τι αφορά το συντομότερο δυνατό.

Παρότι η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει ότι οι μειώσεις θα δρομολογηθούν πιθανότατα για τον Ιούνιο, θεωρεί ότι το κλίμα δεν είναι ακόμη ευνοϊκό καθώς οι κίνδυνοι είναι ακόμη πολλοί από τις εκκρεμείς μισθολογικές συμφωνίες έως τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Η άποψή μας παραμένει ότι οι αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης -με τη δραστηριότητα υποτονική για πολλούς ακόμη μήνες- και η πτώση του πληθωρισμού θα σημαίνουν ότι οι περικοπές μπορούν να συμβούν νωρίτερα από το αναμενόμενο», δήλωσε ο Peter Goves, στην MFS Investment Management.

Σε δόσεις η μείωση

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ωστόσο, θεωρούν ότι τα επιτόκια θα μειωθούν κατά 127 μονάδες βάσης μέσα στο 2024, με την αποκλιμάκωση να είναι σταδιακή μέσα σε πέντε συνεδριάσεις αρχής γενομένης από τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο του 2024.

Η μείωση του πληθωρισμού, που διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 στο 2,9% με την ΕΚΤ να περιμένει ότι θα φτάσει στο στόχο του 2% έως το 2025, είναι ο βασικός λόγος μείωσης των επιτοκίων.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα πέσει στο 2% πριν από τα μέσα του τρέχοντος έτους, έναν χρόνο ή και περισσότερο νωρίτερα από τις προβλέψεις της ΕΚΤ», ανέφεραν οικονομολόγοι της Deutsche Bank.

Φόβοι αποπληθωρισμού

Αυτή η πτώση του πληθωρισμού θα σημάνει ωστόσο αύξηση των πραγματικών επιτοκίων και σύσφιξη της οικονομικής πολιτικής σε ένα περιβάλλον ύφεσης.

«Αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο μιας πλήρους ύφεσης και ενός πραγματικού σοκ στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε η Deutsche Bank επιβεβαιώνοντας τους φόβους της ΕΚΤ λόγω των αυξήσεων στους μισθούς.

«Έχοντας παραβλέψει τον αρνητικό αντίκτυπο της νομισματικής σύσφιξης στην ανάπτυξη μέχρι τώρα, η ΕΚΤ παραμένει προκατειλημμένη προς την κατεύθυνση της πολύ μικρής και πολύ καθυστερημένης περικοπής», δήλωσε ο Davide Oneglia της TS Lombard.

«Η ΕΚΤ ανησυχεί για τον πληθωρισμό τον οποίο χρησιμοποεί ως δικαιολογία για να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική σφιχτή, αλλά οι συνέπειες της υπερβολικής σύσφιξης πεθαίνουν δύσκολα», πρόσθεσε ο Oneglia.

Δημοφιλή