Έκθεση αφίσας από τον Γαλλικό «Μάη του '68» στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου

Έκθεση αφίσας από τον Γαλλικό «Μάη του '68» στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου
ANA-MPA

Μερικά από τα συνθήματα έλεγαν: «Ελεύθερη πληροφόρηση», «Εγώ συμμετέχω, εσύ συμμετέχεις, εμείς συμμετέχουμε - αυτοί επωφελούνται», «Η ομορφιά είναι στους δρόμους», «Γράψτε παντού! Πριν γράψετε, μάθετε να σκέφτεστε», «Καταναλώστε λιγότερο, ζήστε περισσότερο», «Δεν θέλουμε έναν κόσμο όπου η βεβαιότητα ότι δεν θα πεθάνουμε από ασιτία ανταλλάσσεται με τη βεβαιότητα ότι θα πεθάνουμε από πλήξη».

Πενήντα χρόνια από την εξέγερση του Μάη του 1968 στη Γαλλία, η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, που φιλοξενείται από τις 3 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη και είναι αφιερωμένη στη Γαλλοφωνία, συμπεριλαμβάνει μια έκθεση αφίσας.

ANA-MPA

Γαλλία 3 Μαΐου 1968

Φοιτητική συγκέντρωση στη Σορβόνη ενάντια στις φασιστικές προκλήσεις και την αστυνομική καταπίεση. Εισβολή της αστυνομίας στο ιστορικό πανεπιστήμιο του Παρισιού και συλλήψεις διαδηλωτών. Τίποτα δεν θα μείνει στο απυρόβλητο ετούτον τον Μάη στη Γαλλία. Η εκπαίδευση, οι κρατικοί θεσμοί, η εργασία, η εκκλησία, η οικογένεια, οι σχέσεις των δύο φύλων, η τέχνη, η επικοινωνία, το θέαμα και το εμπόρευμα, όλα θα αναλυθούν, θα αμφισβητηθούν, θα απομυθοποιηθούν και ορισμένες πτυχές τους θα γελοιοποιηθούν, με μια πρωτοφανή εικονοκλαστική διάθεση αλλά και με μοναδική διεισδυτικότητα.

ANA-MPA

7, 8 Μαΐου 1968

Μεγάλη διαδήλωση της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Γαλλίας στο Παρίσι με 25.000 άτομα και ολονύκτια σύγκρουση με την αστυνομία στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα. Οι καθηγητές πολλών λυκείων κατεβαίνουν σε απεργία. Μεγάλος ξεσηκωμός στη Γκρενόμπλ, τη Λιλ, τη Ρουέν, τη Νάντη, τη Μασσαλία, όπου συμμετέχει και πλήθος εργατών. Ο Σαρτρ, η Μποβουάρ και άλλοι διανοούμενοι διακηρύσσουν την υποστήριξή τους στο φοιτητικό κίνημα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας καταγγέλλει τις διαδηλώσεις ως ”ενέργειες παραχαϊδεμένων τυχοδιωκτικών στοιχείων”.

ANA-MPA

10 Μαΐου 1968

Καταλήψεις σε 400 λύκεια σε ολόκληρη τη Γαλλία, 60 οδοφράγματα στην οδό Γκε Λισάκ κοντά στη Σορβόνη, ολονύκτιες συγκρούσεις φοιτητών και καθηγητών με την αστυνομία στο Παρίσι, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 400. Το «Ελληνικό Περίπτερο» στην Πανεπιστημιούπολη του Παρισιού κινητοποιείται κι αυτό «ενάντια στην καπιταλιστική καταπίεση». Στην κατειλημμένη Σχολή Καλών Τεχνών, που μετονομάζεται σε «Λαϊκό Εργαστήρι», θα παραχθούν χιλιάδες αφίσες μέχρι και τον Ιούνιο του ’68, σε συνεννόηση με τις Επιτροπές Δράσης Εργατών-Φοιτητών-Αγροτών.

ANA-MPA

Οι αφίσες μιας επανάστασης

Οι αυθεντικές αφίσες του Μάη του ’68, που παρουσιάζονται στην αίθουσα με το όνομα «Ματαρόα» του περιπτέρου 13 στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν πριν από πενήντα χρόνια στο Παρίσι μέσα στην κατειλημμένη από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες Σχολή Καλών Τεχνών.

Μέσα στην εκρηκτική ατμόσφαιρα του Μάη του 1968, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού μετέτρεψαν την κατάληψή τους σε ένα «Λαϊκό Εργαστήρι»- το Atelier Populaire.

Στους χώρους του κατειλημμένου κτηρίου της Σχολής Καλών Τεχνών σχεδιάστηκαν περισσότερες από 350 αφίσες. Η αναπαραγωγή τους έγινε με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας, με τιράζ που ξεπερνούσε τα 200.000 αντίτυπα. Οργανώθηκαν επιτροπές που συλλογικά αποφάσιζαν πάνω στα προτεινόμενα σχέδια. Μέσα στην ένταση των κινητοποιήσεων, τα βασικά κριτήρια ήταν η απλότητα, η αμεσότητα και η προπαγανδιστική αποτελεσματικότητα. Αρκετές από τις αφίσες σχεδιάστηκαν μετά από αίτημα σωματείων ή εργοστασιακών επιτροπών στη διάρκεια της γενικής απεργίας.

ANA-MPA

Οι αφίσες κολλήθηκαν σε δρόμους, εργοστάσια, γραφεία, μαγαζιά, πανεπιστήμια. Έγιναν το σύμβολο μιας παγκόσμιας επαναστατικής έκρηξης το 1968 όσο και τα χρόνια που ακολούθησαν.

Αντικατοπτρίζουν τη φοιτητική και εργατική έκρηξη που συγκλόνισε τη Γαλλία πριν από 50 χρόνια και συνδέθηκε με την άνοιξη των επαναστατικών ιδεών και της αμφισβήτησης σε κάθε γωνιά του πλανήτη: από τις ΗΠΑ και τον αγώνα των Μαύρων, έως την Κίνα του Μάο, από τη Γερμανία και την Ιταλία έως το Μεξικό, από την Τσεχοσλοβακία έως την Ιαπωνία.

Η έκθεση με τις αφίσες του Μάη του ’68, βασίζεται στην επετειακή έκδοση 54 ιστορικών αφισών που έκανε το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο και παραχώρησε στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης την άδεια να τις παρουσιάσει.

ANA-MPA

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή