ΠΟΛΙΤΙΚΗ
01/07/2018 18:44 EEST | Updated 01/07/2018 22:45 EEST

Το Ποτάμι αποχωρεί από το ΚΙΝΑΛ: Εγκρίθηκε η πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη

Eurokinissi

«Η απόφασή μας, με συντριπτική πλειοψηφία, να απεμπλακούμε από το Κίνημα Αλλαγής είναι αυτή τη στιγμή μια δύσκολη αλλά αναγκαία επιλογή. Για να μην απαξιωθεί το Ποτάμι, για να μη διαλυθεί μέσα στις έριδες του Κινήματος Αλλαγής» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μετά την έγκριση της πρότασης του να αποχωρήσει το Ποτάμι από το ΚΙΝΑΛ,  με 97 υπέρ, 16 κατά και 5 λευκά επί των παρόντων μελών της Μεγάλης Συνέλευσης των Αντιπροσώπων που απαριθμεί 250 μέλη.

Η πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού προβλέπει συνέδριο του Ποταμιού τον Οκτώβριο για την έγκριση πολιτικών θέσεων, την πολιτική συνεργασιών και εκλογή νέων ηγετικών οργάνων.

«Αν δεχθούμε τα τελεσίγραφα του Κινήματος Αλλαγής, αυτό θα σημάνει την εγκατάλειψη των ριζοσπαστικών θέσεων του Ποταμιού, στην παιδεία, στη δημόσια διοίκηση, στη γεωργία, στα δικαιώματα, στην οικονομία» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, προσθέτοντας πως στο συνέδριο θα αποφασιστεί ποια ηγεσία θα συνεχίσει αυτή την πορεία. «Δεν αγκιστρώνομαι σε καμία καρέκλα και νομίζω ότι το έχω αποδείξει» τόνισε.

 

 

«Το Ποτάμι δεν θα γίνει το ρεαλιστικό άλλοθι του ΣΥΡΙΖΑ ούτε το εκσυγχρονιστικό άλλοθι της ΝΔ. Το Ποτάμι είναι Ποτάμι. Καθαρό, διαυγές και όχι θολό και υπόγειο» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε πως η «κυβέρνηση τσαλαβουτάει σε λασπόνερα που η ίδια δημιουργεί. Η πολιτική υπερχείλιση του κ.Καμμένου στο κυβερνητικό σχήμα αναδύει μια δυσάρεστη οσμή. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Δημόσιο, επιχειρηματικότητα, παιδεία και ασφάλεια έχουν παραδοθεί σε ιδεοληπτικούς και κομματάρχες», ενώ παράλληλα, αναφερόμενος στη ΝΔ, δήλωσε πως «μοιάζει στριμωγμένη στη δεξιά πλευρά του χάρτη. Περιμένει την πτώση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χωρίς να δίνει καμία καθαρή εικόνα για τις κυβερνητικές της προτεραιότητες. Και κυρίως για τα πρόσωπα της επόμενης διακυβέρνησης. Εκτός αν συνεχίσουν με τους υπουργούς του παρελθόντος».

«Η παραμονή στο Κίνημα Αλλαγής θα ήταν συνταγή αποτυχίας», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης στη δημόσια ομιλία του μετά την απόφαση αποχώρησης. Για τα επόμενα βήματα μίλησε για συνεργασία με φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις και ανέφερε ότι δεν τον ενδιαφέρει να είναι βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας οποιουδήποτε άλλου κόμματος ούτε προτίθεται να αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έκανε λόγο για κατασκευασμένα σενάρια και ψέματα από τον ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

ΚΙΝΑΛ: Προχωράμε μπροστά με αυτούς που θέλουν και μπορούν

Όποιος υποτιμά την ανάγκη για ενότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς «είναι σίγουρο ότι θα κριθεί από τον κόσμο της παράταξης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής. 

Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση:  

«Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι το κεκτημένο των εκατοντάδων χιλιάδων συνιδρυτών του που αποτελούν τους μόνους αναντικατάστατους εγγυητές της πορείας του. Ενώσαμε τον κατακερματισμένο προοδευτικό χώρο.

Στόχος μας ο αυτόνομος πρωταγωνιστικός μας ρόλος, μέσα από την αύξηση της επιρροής μας και την ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών.

Είμαστε ο προοδευτικός πόλος απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου και στο συνέδριο του Μαρτίου, αποτυπώθηκε με σαφήνεια ότι το κίνημα αλλαγής εκφράζει τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου.

Ενώσαμε και εκφράζουμε τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου. Υπηρετούμε την απαίτηση του προοδευτικού κόσμου για πολιτική ενότητα μέσα από τις αναγκαίες συνθέσεις.

Οι διαφορετικές απόψεις ενισχύουν τον πλουραλισμό του εγχειρήματος αρκεί να διασφαλίζουν την ενότητα και την συσπείρωση και όχι να οδηγούν στον κατακερματισμό. 

Αμφιθυμίες, μπρος πίσω και μετέωρα βήματα δεν βοήθησαν. Προσωπικές στρατηγικές δεν έχουν θέση.

Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στον προοδευτικό κόσμο που απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών και του ρόλου μας. Το εγχείρημα δύσκολο, η ευθύνη όμως ακόμη μεγαλύτερη. 

Όποιος υποτιμά την ανάγκη για ενότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι σίγουρο ότι θα κριθεί από τον κόσμο της παράταξης.

Κάθε δυσκολία μας ενώνει ακόμη περισσότερο. 

Προχωράμε μπροστά με αποφασιστικότητα για την ισχυρή Κεντροαριστερά που θα εξασφαλίσει προοδευτικές λύσεις για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Προχωράμε μπροστά με ανοιχτό πνεύμα, προσθέτοντας και πολλαπλασιάζοντας δυνάμεις, προχωράμε μπροστά με αυτούς που θέλουν και μπορούν». 

Παραμένει στο ΚΙΝΑΛ η πολιτική κίνηση «Μπροστά»

Η πολιτική κίνηση «Μπροστά» που για περίπου τρία χρόνια συνεργάστηκε με το Ποτάμι ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τα όργανα του Ποταμιού.

Σε κείμενο της εξηγεί τους λόγους: «Η σημερινή απόφαση της ΜΕ.ΣΥ.Α. για αυτόνομη πορεία του Ποταμιού έρχεται σε αντίθεση με την ενότητα του Κινήματος Αλλαγής, την οποία θεωρούμε ουσιαστική προϋπόθεση για την πολιτική ανάκαμψη του προοδευτικού χώρου, αλλά και βασική προϋπόθεση της συνεργασίας μας με το Ποτάμι από το 2015. Στα χιλιάδες στελέχη του Ποταμιού, που ήρθαν στις κάλπες του Νοεμβρίου, που πιστεύουν ότι η διαφορετικότητα δεν είναι λόγος ρήξης και πιστεύουν ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ο χώρος μέσα στον οποίο μπορούν να επιβιώσουν οι ιδέες τους, τα καλούμε να συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα. Ευχαριστούμε το Σταύρο Θεοδωράκη και τους συνεργάτες του, τους βουλευτές, τα πολιτικά στελέχη, τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες και τους εθελοντές του Ποταμιού για τη συνεργασία. Ευχόμαστε στο Ποτάμι να συνεχίσει να υπάρχει χάριν της πολυφωνίας που έχει ανάγκη η πολιτική μας ζωή».

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post