ΔΙΕΘΝΕΣ
23/08/2018 09:10 EEST | Updated 23/08/2018 09:11 EEST

Εκτοξεύτηκε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος «Αίολος», που θα αναλύει τους ανέμους από το Διάστημα

Handout via Getty Images

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη από το διαστημικό κέντρο Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα η εκτόξευση του ευρωπαϊκού δορυφόρου «Αίολος» που θα συμβάλλει στη βελτίωση της πρόγνωσης του καιρού.

Ο δορυφόρος, που πήρε το όνομα του από τον θεό του ανέμου της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, αξιοποιεί ειδική τεχνολογία λέιζερ για την μέτρηση των ανέμων.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ- ESA), ο δορυφόρος παρέχει πρωτοφανείς δυνατότητες μετρήσεων του ανέμου σε όλον τον πλανήτη. Μέσα στον πρώτο χρόνο από την εκτόξευση του δορυφόρου, οι ευρωπαϊκές μετεωρολογικές υπηρεσίες θα μπορούν να τροφοδοτούν με δορυφορικά δεδομένα τα μοντέλα πρόγνωσης.

Τα δεδομένα για τον άνεμο μπορούν να ληφθούν με πολλούς τρόπους, όπως με τα ειδικά μπαλόνια καιρού, εναέριες σημαδούρες, πλοία, αεροπλάνα, δορυφόρους αλλά στο νότιο ημισφαίριο, πάνω από τους ωκεανούς, τους τροπικούς και σε υψόμετρο άνω των 10 χιλιόμετρων, αυτό το δίκτυο δεν είναι ικανοποιητικό .

Για την προετοιμασία της αποστολής του Αίολος η ESA χρειάστηκε περίπου 15 χρόνια. Διατέθηκαν πάνω από 300 εκατομμύρια και το βάρος του δορυφόρου είναι 1.360 κιλά. Η εκτόξευση έγινε με πύραυλο Vega, και το κύριο όργανό του, Aladin, είναι το πρώτο του τύπου του, χρησιμοποιώντας επαναστατική τεχνολογία λέιζερ: Ειδικότερα, το όργανο εκπέμπει παλμούς υπεριώδους φωτός στην ατμόσφαιρα της Γης, που επιτρέπουν τη λεπτομερή ανάλυση των ανέμων- μία μέθοδος που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ξανά μέχρι σήμερα.

Sponsored Post