Τι σημαίνει εν μέσω καθολικών κοινωνικών περιορισμών το ταξίδι στο Ντουμπάι;
This picture shows fireworks on the Burj Khalifah tower in Dubai during the new year's eve celebrations on December 31, 2020. (Photo by - / AFP) (Photo by -/AFP via Getty Images)
This picture shows fireworks on the Burj Khalifah tower in Dubai during the new year's eve celebrations on December 31, 2020. (Photo by - / AFP) (Photo by -/AFP via Getty Images)
- via Getty Images

Έλλειψη αισθητικής και απουσία πολιτιστικής καλλιέργειας: Αρκεί κανείς να συγκρίνει την κουλτούρα της “παλαιάς» αστικής τάξης της χώρας (πηγαίνοντας για παράδειγμα στο Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι), με εκείνην των “σελέμπριτυ” στο Ντουμπάι, για να καταλάβει την έκταση της πολιτιστικής καθίζησης των ελίτ της χώρας. Από τον Εγγονόπουλο και τον Μονέ, στον Σνίκ και τους υπόλοιπους αστέρες της ελληνικής γκάνκστα-ραπ.

Έλλειψη ενσυναίσθησης και συλλογικής συνείδησης: Τι σημαίνει εν μέσω καθολικών κοινωνικών περιορισμών το ταξίδι στο Ντουμπάι; «Να δείξουμε ότι η πανδημία δεν μας αγγίζει και ότι ζούμε υπεράνω κάθε περιορισμού απ′ το νόμο». Το ότι τον γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια, εξ άλλου, διαφεύγοντας έτσι απ′ τους καταναγκασμούς στους οποίους υποβάλλονται «οι πολλοί» είναι γι′ αυτούς ο απόλυτος δείκτης της κοινωνικής τους ισχύος.

Η επίδειξη της ασυδοσίας σημαίνει ουσιαστικά άρνηση ηγεσίας. Εξ ου και το πνεύμα της ελευθεριακότητας στο οποίο ομνύουν, που θα μπορούσε να διατυπωθεί εντελώς περιληπτικά στην πρόταση «θα ζω από τους άλλους αποκλειστικά για τον εαυτό μου». Αυτές οι ελίτ, όχι μόνο δεν επιθυμούν να δείχνουν το ‘καλό παράδειγμα‘, αλλά αρέσκονται επιπλέον στο να μας το επιστρέφουν κατάμουτρα. Αν, δε, ασκούν καμιά έλξη στην υπόλοιπη κοινωνία αυτή δεν οφείλεται στην ”ηγεσία δια του παραδείγματος” ή στην ηγεσία δια της πυγμής (την οποία δεν διαθέτουν) αλλά στην ‘ηγεσία δια του φθόνου’ που η ίδια τους η χλιδή προκαλεί. Μέσω του φθόνου, εξ άλλου, διαχέεται και ο ”μηδενισμός” τους προς τα κάτω, για να καθοδηγήσει και την υπόλοιπη κοινωνία στο καθοδικό σπιράλ κατάπτωσης και παρακμής.

Ενδιαφέρον μπέρδεμα: Κάποτε πολλά από τα στοιχεία αυτής της συμπεριφοράς, χαρακτήριζαν ορισμένες αντι-ελίτ στάσεις (όχι όλες, συλλήβδην). Τώρα, είναι οι ελίτ που φέρονται ως ‘αντι-ελίτ’...

Δημοφιλή