ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23/09/2021 07:13 EEST

Ελληνοτουρκικά, επενδύσεις και κλιματική αλλαγή στην ατζέντα Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας, ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη.

via Associated Press
.

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην 76η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με ξένους ηγέτες, αξιωματούχους του Ο.Η.Ε., στελέχη της επιχειρηματικής και της επενδυτικής κοινότητας, καθώς και εκπροσώπους της ομογένειας.

Στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει βρίσκονται οι συμμαχίες της χώρας, περιφερειακές, ευρωπαϊκές, διεθνείς και οικονομικές, σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, οι επενδύσεις, οι σχέσεις με το αμερικανικό Κογκρέσο καθώς και αυτές με την ελληνική ομογένεια.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές για τα θέματα που θα συζητηθούν στις συναντήσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός, «είναι η ατζέντα μιας Ελλάδας ανοικτής και εξωστρεφούς, με ρόλο πρωταγωνιστή στις νέες προκλήσεις της εποχής.»

Λίγες ώρες μετά την άφιξη του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για επιλεγμένους ηγέτες ευρωπαϊκών και αφρικανικών χωρών.

Μεταξύ των συναντήσεων που θα έχει από σήμερα (23/9) ο πρωθυπουργός, περιλαμβάνονται και αυτές με τον γενικό γραμματέα του Ο.Η.Ε. Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι, στις οποίες θα συζητηθούν αναλυτικά οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις με επίκεντρο τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, αλλά και την τουρκική παραβατικότητα.

Ομιλία στη Γενική Συνέλευση

Για την στάση της Άγκυρας και τις συνεχείς προκλήσεις της απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας).

Σημαντικό μέρος της τοποθέτησης του, πάντως, θα αφιερωθεί και στην ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και στη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σειρά επαφών με σημαντικούς επενδυτές όπως με τον Πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, καθώς είναι ήδη σε εξέλιξη η μεγάλη επένδυση της εταιρείας στην Αττική και το πρότζεκτ της χορηγίας της ψηφιακής ξενάγησης στην αρχαία Ολυμπία. Στόχος του πρωθυπουργού σε αυτές τις συναντήσεις είναι η ανάδειξη των δυνατοτήτων και των θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και οι ευκαιρίες που ανοίγονται στο επενδυτικό κομμάτι.

Ξεχωριστή βαρύτητα θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στις συναντήσεις που θα έχει με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, καθώς και με εκπροσώπους σημαντικών αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων.

Τέλος, την Παρασκευή 24/9, με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 20 ετών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους, θα επισκεφθεί το Ground Zero όπου θα τον ξεναγήσει στον νέο Ναό Αγίου Νικολάου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη (23/9)

Η πιο σημαντική συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για σήμερα Πέμπτη (23/9) είναι αυτή με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στις 14:10 τοπική ώρα.

Νωρίτερα, στις 8 τοπική ώρα, ο κ. Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg.

Στις 10 θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων, ενώ στις 10:35 θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του American Jewish Committee, Ντέιβιντ Χάρις.

Στις 12:15 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας, ενώ στις 13:00 με την πρόεδρο της AIPAC, Μπέτσι Κορν.

Το βράδυ, στις 20:00 τοπική ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί σε δεξίωση που διοργανώνουν ομογενειακές οργανώσεις.