Ελληνοτουρκική αντιπαράθεση για τη Γενοκτονία των Ποντίων: « Τουρκική προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας»

Ανακοινώσεις από το τουρκικό και το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Eurokinissi

Για αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας από το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο αντιπαράθεσης για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, που αποτελεί απάντηση σε τουρκική ανακοίνωση, είναι ιστορικό καθήκον της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος.

Σε ανακοίνωσή του την Τρίτη, το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε πως δεν θα γίνουν αποδεκτές «οι προσπάθειες κάποιων ακραίων οργανώσεων» να «επισκιάσουν» τη «σημαντική ημέρα» της αρχής του τουρκικού «εθνικού αγώνα που οδήγησε στην ίδρυση της Δημοκρατίας Τουρκίας» με «φανταστικούς ισχυρισμούς» και «δραστηριότητες που επιδιώκουν να υποδαυλίσουν το μίσος εναντίον της Τουρκίας», καθώς και δηλώσεις «κάποιων πολιτικών στην Ελλάδα που παραποιούν ιστορικά δεδομένα με πολιτικά κίνητρα».

Στη συνέχεια, το τουρκικό ΥΠΕΞ «υπενθυμίζει σε αυτούς που εκφράζουν αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς» ότι η Ελλάδα έχει ευθύνες για τις «κτηνωδίες του στρατού της» σε βάρος Τούρκων («αδιανόητης έκτασης», όπως υποστηρίζεται) και την «υποχρέωσή της να πληρώσει αποζημίωση όπως ορίστηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης». Επίσης, αναφέρεται στην πρόταση του Ελευθερίου Βενιζέλου για απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Κεμάλ Ατατούρκ, που, όπως ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ, αποτελεί «την πλέον ξεκάθαρη απόδειξη που υποδεικνύει ότι δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών, αντίθετα με τους ισχυρισμούς κάποιων ανεύθυνων πολιτικών και ακραίων Ελλήνων».

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωσή του το πρωί της Τετάρτης, το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει τα εξής: «Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών συνιστά ακόμη μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας. Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους. Αυτή τη στάση ζωής και πολιτικής επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Και αυτό συνεχίζει να αποτελεί, μέχρι σήμερα, μέρος της σημαντικής παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -και όχι μόνον. Είναι ιστορικό καθήκον όλων μας - και ιδίως της γείτονος Τουρκίας - να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθειές πληγές που άφησαν πίσω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

-Κωνσταντίνος Φωτιάδης: Η Τουρκία κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

-Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων: Οι ρίζες και η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού

-Ένα Μουσείο για την Γενοκτονία στην Θεσσαλονίκη

-H Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ένα μείζον εθνικό και ανθρωπιστικό θέμα

-2019: 100 χρόνια από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα του Πόντου

-Ο Πόντος ζει!

Δημοφιλή