ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10/12/2018 14:55 EET

Εμείς δείξαμε αλληλεγγύη, κάντε το ίδιο. Υπέρ του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη μετανάστευση ο Τσίπρας

Στο μπλοκ των χωρών που λένε «ναι» στη Συμφωνία η Ελλάδα κόντρα στην «ξενοφοβία και τον ρατσισμό»

Andrea Bonetti/PM Office

Στον πυρήνα της συμμαχίας των κρατών που εργάζονται για μια ανθρώπινη προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών παγκοσμίως τίθεται η Ελλάδα με τη συμμετοχή της στη Διακυβερνητική Διάσκεψη του ΟΗΕ για την υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Αυτό μάλιστα παρά τις έντονες αντιδράσεις σειράς χωρών που είτε απέχον της διάσκεψης είτε δηλώνουν πως δεν θα την υπογράψουν.

Κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για «μια συμμαχία των δυνάμεων της αλληλεγγύης ενάντια στην ξενοφοβία και το ρατσισμό» στην οποία εντάσσεται και η Ελλάδα και ήδη ο Αλέξης Τσίπρα κατά την ομιλία του στο Μαρακές- όπου φιλοξενούνται οι εργασίες της Διάσκεψης- έδωσε το στίγμα των προθέσεων της Ελλάδας.

Σημειώνεται πως η μη δεσμευτική «Παγκόσμια συμφωνία για την ασφαλή, συντεταγμένη και νόμιμη μετανάστευση» ουσιαστικά αναγνωρίζει το δικαίωμα των πολιτών στην μετανάστευση ενώ είναι στο κείμενο των 34 σελίδων θέτονται κανόνες που συμβάλλουν στη ρύθμιση των παγκόσμιων ροών και θεμελιώδεις αρχές όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, των παιδιών, η αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας και διατυπώνονται προτάσεις για να βοηθηθούν οι χώρες που καλούνται να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές.

Μεταξύ των χωρών που απέχουν ή/και καταψηφίζουν τη Συμφωνία είναι οι: ΗΠΑ, Σλοβενία, Αυστρία, Τσεχία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ισραήλ, Ελβετία , Ιταλία, Αυστραλία.

«Παγκόσμια πρόσκληση που χρειάζεται παγκόσμια απάντηση»

Η υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση στη Διακυβερνητική Διάσκεψη του ΟΗΕ, στο Μαρακές, δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά η αρχή, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του. Το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι μια παγκόσμια πρόκληση και ως τέτοια απαιτεί παγκόσμια απάντηση, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση είναι η παγκόσμια απάντηση.

Τόνισε, επίσης, ότι χρειάζεται να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της μετανάστευσης, να παταχθεί το οργανωμένο έγκλημα, που αναπτύσσεται γύρω από τη μετανάστευση, και να γίνουμε θεματοφύλακες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα έχει γνωρίσει τη μετανάστευση των δικών της πολιτών και υπήρξε, επίσης, χώρα διέλευσης για τους μετανάστες που επιθυμούν να προσεγγίσουν άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του ΟΗΕ, στο Μαρακές.

«Στην Ελλάδα δείξαμε αλληλεγγύη»

Επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις σημαντικές μεικτές μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές από το 2015 και ο ελληνικός λαός, παρά τις δυσκολίες που περνούσε, έδειξε στον κόσμο ότι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη πρέπει να αντιμετωπίζονται με αλληλεγγύη.

Είναι απαραίτητη η κατανόηση των προτεραιοτήτων, των προσδοκιών και των ανησυχιών τόσο των χωρών προέλευσης, διέλευσης όσο και προορισμού των μεταναστών, προκειμένου να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός και να δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του ΟΗΕ, στο Μαρακές.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεπεράσουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως φάνηκε κατά τις διαπραγματεύσεις, αναγνωρίζοντας ότι έχουμε μια υποχρέωση, αλλά και το δικαίωμα να ρυθμίζουμε αυτό το φαινόμενο σε εθνικό επίπεδο», είπε και σημείωσε: «Ταυτόχρονα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη μετανάστευση. Χρειαζόμαστε πολυμερείς απαντήσεις βάσει του διεθνούς δικαίου».