ΔΙΕΘΝΕΣ
07/03/2018 16:35 EET | Updated 07/03/2018 21:35 EET

Emma González: Η μαθήτρια που στο πρόσωπό της συγκεντρώνει ό,τι απεχθάνεται ο μέσος ψηφοφόρος του Τραμπ

H νεαρή ακτιβίστρια επαναπροσδιορίζει την ισπανόφωνη κοινότητα στις ΗΠΑ

Jonathan Drake / Reuters

Η 18χρονη Emma González, κουβανικής καταγωγής, έχει γίνει το πρόσωπο του κινήματος ενάντια στην ελεύθερη οπλοκατοχή στις ΗΠΑ και τον NRA, μετά και το τελευταίο περιστατικό στο σχολείο Marjory Stoneman Douglas στη νότια Φλόριντα. Ποια είναι, όμως, η μαθήτρια που συγκεντρώνει στο πρόσωπό της ό,τι απεχθάνεται ο μέσος ψηφοφόρος του Τραμπ; 

«Είμαι η Emma González, 18 χρονών, Κουβανή και bisexual»: έτσι ξεκινάει η επιστολή που έγραψε για το Harper’s Bazaar πριν λίγες μέρες. Δεν μιλάει ισπανικά αλλά δεν αρνείται την κουβανέζικη καταγωγή της, ενώ έκοψε τα μαλλιά της τόσο κοντά στο πλαίσιο του outing που έκανε για τη σεξουαλικότητά της και της συμμετοχής της στην ένωση αμφιφυλόφιλων του σχολείου της. 

Εκτός, λοιπόν, από την queer κοινότητα, η Emma ασχολείται ενεργά, έχοντας μάλιστα αναλάβει και ηγετικό ρόλο στο μαθητικό κίνημα, με το ζήτημα που αποκτά διαστάσεις επιδημίας στις ΗΠΑ, απειλώντας την πολιτική και τη δημοκρατία: την ελεύθερη οπλοκατοχή και οπλοχρησία. 

RHONA WISE via Getty Images

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αναλυτές, η González αντιπροσωπεύει μια γενικότερη τάση των τελευταίων ετών: οι εξόριστοι Κουβανοί στις ΗΠΑ απομακρύνονται σταθερά από τους Ρεπουμπλικάνους και στρέφονται στους Δημοκράτες. Είναι ενδεικτικό ότι στις προεδρικές εκλογές του 2016, οι Κουβανοαμερικανοί ψήφισαν τον Τραμπ σε ποσοστό 54%, ενώ το 2004 είχαν στηρίξει τον George Bush το νεότερο σε ποσοστό 78%. 

Ενάμιση χρόνο μετά την εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, πολλές ομάδες, όπως οι γυναίκες, οι μουσουλμάνοι και οι ισπανόφωνοι μετανάστες έχουν στοχοποιηθεί όχι μόνο από τον ίδιο τον πλανητάρχη αλλά και από τις εντεινόμενες επιθέσεις μελών των Ρεπουμπλικανών. Επομένως, η González, με τον αιχμηρό της λόγο, δεν εκπροσωπεί μόνο τη νεολαία αλλά και τις γυναίκες, τους ισπανόφωνους και όλη την LGBTQI κοινότητα. Γι′ αυτό έχει επιλέξει και έχει δηλώσει ότι ανήκει σε διάφορες κοινότητες. 

Η ιστορία θα δείξει αν η 18χρονη ακτιβίστρια θα διαδραματίσει και στο μέλλον ενεργό ρόλο στην πολιτική σκηνή της Φλόριντα, εκπροσωπώντας την ισπανόφωνη κοινότητα αλλά και όλο το παρόν κίνημα της νεολαίας που ζητά αλλαγή και αποσυντηρητικοποίηση της κοινωνίας. 

(Με πληροφορίες από washingtonpost.com)

POOL New / Reuters

Sponsored Post