Εν αναμονή της "εισβολής" Ερντογάν στα Κατεχόμενα και με τα μάτια στραμμένα στην Αμμόχωστο

Σε εγρήγορη η Λευκωσία που πιέζει ΟΗΕ, Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον για έμπρακτη στήριξη εάν επικρατήσει το χειρότερο σενάριο.
Αμμόχωστος, Οκτώβριος 2020.
Αμμόχωστος, Οκτώβριος 2020.
Alexis Mitas via Getty Images

Σε εγρήγορση η Λευκωσία καθώς αύριο, Δευτέρα, αναμένεται η άφιξη του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα και το ενδιαφέρον σε αυτή την επίσκεψη-πρόκληση εστιάζεται στο εάν εάν τελικά θα προχωρήσει, ως έχει εξαγγελθεί, σε ανακοινώσεις για την Αμμόχωστο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μάριο Πελακάνο η Λευκωσία, προβαίνει σε διαβήματα προς πάσα κατεύθυνση, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Στόχος, όπως είπε, είναι αποτραπεί η οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια και για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να επανεκκινήσει ο διάλογος».

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ανάλογα με τις εξαγγελίες Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του, που έρχεται τις ημέρες της επετείου της τουρκικής εισβολής, αναμένεται να ζητηθεί άμεση σύγκληση του Σ.Α του ΟΗΕ και των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Πολλώ δε μάλλον εφόσον επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο περί αλλαγή καθεστώτος στην Αμμόχωστο με την συνακόλουθη παράνομη απόδοση περιουσιών σε τ/κ και εποίκους άρα και την απώλεια των περιουσιών των ε/,

Σημειώνεται πως πέραν των πολιτικών-διπλωματικών ενεργειών στο οποίο επιδίδεται εδώ και εβδομάδες η Λευκωσία, η κυβέρνηση εξετάζει και τα νομικά βήματα στο οποία μπορεί να προχωρήσει καθώς το θέμα της Αμμοχώστου έχει ανοίξει από την Τουρκία εδώ και ένα χρόνο.

Όπως δε έχει κατ′ επανάληψη προειδοποιήσει ο Νίκος Αναστασιάδης, οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος θα είναι και ”ταφόπλακα για το κυπριακό” ενώ πιέζει για ουσιαστική στήριξη από Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και ΟΗΕ.

Ο κ.Πελακάνος κληθείς να αναφερθεί στην επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα, τόνισε πως «η στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν εκδηλώνεται μόνο μέσα από αυτή την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, αλλά ποικιλοτρόπως και με επιθετική διάθεση όλο το τελευταίο διάστημα.

Τέλος αναφορικά με το περιστατικό επίθεσης τουρκικής ακταιωρού σε σκάφος της κυπριακής λιμενικής αστυνομίας, είπε ότι «έχουμε καταδικάσει το συγκεκριμένο περιστατικό από την πρώτη στιγμή. Όλοι έχετε ακούσει τις δηλώσεις των εκπροσώπων των αρμόδιων Υπηρεσιών του κράτους, για παράδειγμα του εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας.

Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών έχει προβεί πρώτα σε προφορικά και μετά σε γραπτά διαβήματα, στα οποία καταγράφεται η θέση της δικής μας πλευράς. Το περιστατικό είναι υπό διερεύνηση από τα ΗΕ και αναμένουμε να προχωρήσει αυτή η διερεύνηση και θα τοποθετηθούμε αναλόγως των εξελίξεων».

Δημοφιλή