Ένα «σχεδόν φεγγάρι» ανακαλύφθηκε να περιστρέφεται γύρω από τη Γη από το 100 π.Χ.

Παρά το γεγονός ότι αιωρείται σχετικά κοντά στη Γη, αυτός ο οιονεί δορυφόρος πιθανότατα δεν βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τον πλανήτη μας.
Asteroids approaching Earth, illustration
Asteroids approaching Earth, illustration
VICTOR HABBICK VISIONS/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα έναν αστεροειδή που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, και μάλιστα για χιλιάδες χρόνια.

Με την ονομασία 2023 FW13, ο διαστημικός αυτός βράχος θεωρείται ως ένα «σχεδόν φεγγάρι» ή «σχεδόν δορυφόρος», που σημαίνει ότι περιφέρεται γύρω από τον ήλιο σε παρόμοιο χρονικό πλαίσιο με αυτό της Γης, αλλά επηρεάζεται ελάχιστα από τη βαρυτική έλξη του πλανήτη μας.

Εκτιμάται ότι έχει διάμετρο 15 μέτρα, που ισοδυναμεί περίπου με τρία μεγάλα SUV παρκαρισμένα το ένα δίπλα στο άλλο.

Κατά τη διάρκεια της τροχιάς του γύρω από τον ήλιο, ο 2023 FW13 κάνει επίσης κύκλο γύρω από τη Γη, πλησιάζοντας σε απόσταση 14 εκατομμυρίων χιλιομέτρων τον πλανήτη μας, αναφέρει το Livescience.

Για λόγους σύγκρισης, το φεγγάρι έχει διάμετρο 3.474 χιλιόμετρα και πλησιάζει τη Γη στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του σε απόσταση 364.000 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τη NASA.

Ο 2023 FW13 παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο από το παρατηρητήριο Pan-STARRS, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του ηφαιστειακού βουνού Χαλεακάλα στη Χαβάη. Στη συνέχεια, η ύπαρξη του αστεροειδούς επιβεβαιώθηκε από το τηλεσκόπιο Καναδά-Γαλλίας-Χαβάης στη Χαβάη και από δύο παρατηρητήρια στην Αριζόνα. Τελικά, καταχωρήθηκε επίσημα ως εύρημα την 1η Απριλίου από το Κέντρο Μικρών Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αστεροειδής περιστρέφεται γύρω από τη Γη τουλάχιστον από το 100 π.Χ. ενώ θα συνεχίσει να έχει τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας τουλάχιστον μέχρι το 3700 μ. Χ.

Παρά το γεγονός ότι αιωρείται σχετικά κοντά στη Γη, αυτός ο οιονεί δορυφόρος πιθανότατα δεν βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τον πλανήτη μας.

«Τα καλά νέα είναι ότι μια τέτοια τροχιά δεν οδηγεί σε τροχιά πρόσκρουσης», δήλωσε ο Άλαν Χάρις , αστρονόμος στο Ινστιτούτο Διαστημικής Επιστήμης, στο Sky & Telescope.

Δημοφιλή