Ένα tweet της Ριάννα αρκεί - Απογείωσε το κίνημα των αγροτών στην Ινδία και εξόργισε τις αρχές

Έξι λέξεις που αλλάζουν τους όρους στη μάχη των φτωχών γεωργών και κάνουν διεθνείς προσωπικότητες να ασχοληθούν.
Joel C Ryan/Invision/AP

Η Ινδία κατηγορεί ”ξένους” και διεθνείς διασημότητες για παραπλανητικές δηλώσεις εντυπωσιασμού με αφορμή ένα tweet της αμερικανίδας ποπ σταρ Ριάννα που εξέφρασε την υποστήριξη της στους διαμαρτυρόμενους αγρότες της χώρας, προκαλώντας έτσι πολλές προσωπικότητες παγκοσμίως να στρέψουν τη προσοχή τους στο θέμα.

Την ανάρτηση της τραγουδίστριας ακολούθησε μια άλλη από την ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή Γκρέτα Τούνμπεργκ αλλά και από την ανιψιά της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μίνα Χάρις που επίσης εξέφρασαν τη στήριξή τους στους Ινδούς αγρότες.

Τα tweets τους συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον χιλιάδων χρηστών που προχώρησαν σε σχόλια και έκαναν retweets, γεγονός που εμφανώς ενόχλησε τις αρχές στην Ινδία.

ASSOCIATED PRESS

Οι αγρότες διαμαρτύρονταν στα σύνορα του Δελχί κατά των νέων νόμων για την γεωργία, εδώ και τρεις μήνες.

Οι αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις χαλαρώνουν ουσιαστικά τους κανόνες σχετικά με την πώληση, την τιμολόγηση και την αποθήκευση αγροτικών προϊόντων, που μέχρι σήμερα προστάτευαν τους αγρότες της Ινδίας από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Οι αγρότες υποστηρίζουν πως οι νέοι νόμοι απειλούν και καταργούν παραχωρήσεις που τους είχαν γίνει επί δεκαετίες, όπως οι εγγυημένες τιμές, και πως θα αποδυναμώσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη, αφήνοντάς τους ευάλωτους προς εκμετάλλευση από ιδιωτικές εταιρείες.

Όπως αναφέρει το BBC σε δήλωση του, το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ινδίας επισημαίνει ότι το κοινοβούλιο ενέκρινε ”ρεφορμιστική νομοθεσία σχετικά με τον γεωργικό τομέα” μετά από εκτενή συζήτηση.

Έκανε μάλιστα λόγο περί ”πειρασμού δημιουργίας εντυπώσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη δημιουργία hashtag και με σχόλια, στον οποίο ενδίνουν διασημότητες” επισημαίνοντας πως αυτός ο τρόπος δεν είναι υπεύθυνος για την ανάδειξη ενός ζητήματος ενώ και δεν παρουσιάζει τα δεδομένα με ακρίβεια.

Το tweet της Ριάννα την Τρίτη συνδέθηκε με μια είδηση σχετικά με τον αποκλεισμό της πρόσβασης στον διαδίκτυο στην περιοχή όπου μαίνονταν οι διαμαρτυρίες.

Η Ριάννα σχολιάζοντας το link με την είδηση έγραψε: Γιατί δεν συζητάμε γι′ αυτό; κάνοντας χρήση του hashtag #FarmersProtest.

Η Ινδία ανέστειλε την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας σε τρεις περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα, όπου δεκάδες χιλιάδες αγρότες είχαν ”στρατοπεδεύσει” για να διαμαρτυρηθούν κατά της νέας νομοθεσίας.

Η κυβέρνηση υποστήριξε πως η κίνηση αυτή ήταν αναγκαία για την ”διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας” αλλά παράλληλα στερούσε τη δυνατότητα στους συγκεντρωμένους να προβάλλουν τη διαμαρτυρία τους.

Ο αγώνας των αγροτών στην Ινδία ήταν πρώτο θέμα σε διεθνή ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα όταν ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις προκαλώντας τον θάνατο ενός διαδηλωτή και τον τραυματισμό δεκάδων αστυνομικών.

Μερικοί διαδηλωτές εισέβαλαν και στο ιστορικό Κόκκινο Φρούριο του Δελχί και το κατέλαβαν μέχρι που η αστυνομία παρενέβη.

Οι ομάδες αγροτών και οι ηγέτες των συνδικάτων καταδίκασαν τη βία, αλλά δήλωσαν ότι δεν θα σταματήσουν τις διαμαρτυρίες τους.

Τώρα μάλιστα που το tweet της Ριάννα με τους 101εκατ folloews βοήθησε ο αγώνας τους να γίνει trending topic στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ινδία, προκαλώντας παράλληλα μια παγκόσμια έκρηξη υποστήριξης, σίγουρα δεν έχουν κανέναν λόγο να το βάλουν κάτω.

Υπήρχαν βέβαια και κάποιοι, πέραν της ινδικής κυβέρνησης, που επίσης επέκριναν την επιλογή της Ριάννα να κάνει αυτή την ανάρτηση.

Μεταξύ αυτών η ηθοποιός του Bollywood, Κανγκάρα Ρενάτ που υποστηρίζει το το κόμμα Bharatiya Janata (BJP) του πρωθυπουργού Μόντι και σε tweet της, απαντώντας ουσιαστικά στο ερώτημα που έθεσε η Ριάννα σχολιάζει: ”Κανείς δεν μιλάει γι′ αυτό γιατί δεν είναι αγρότες, είναι τρομοκράτες που προσπαθούν να διαιρέσουν την Ινδία” ενώ ακολουθούν πολλά tweets με τα οποία καταφέρεται κατά της Ριάννα και των αγορτών.

Η κατάσταση όμως είχε ήδη ξεφύγει από τον έλεγχο όσων αντέδρασαν στο tweet της Ριάννα.

Λίγη ώρα αργότερα έκανε ανάρτηση στο Twitter η Τούνμπεργκ που έχει 4,7 εκατ. ακολούθους γράφοντας: “Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις διαμαρτυρίες των αγροτών στην Ινδία”.

Η Μίνα Χάρις, ανιψιά της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, ήταν η επόμενη: ”Δεν είναι τυχαίου που η παλαιότερη Δημοκρατία στον κόσμο δέχθηκε επίθεση πριν από λιγότερο από ένα μήνα, και τώρα που μιλάμε, η πιο πολυπληθής δημοκρατία δέχεται επίθεση. Αυτά τα δύο σχετίζονται μεταξύ τους. ΟΛΟΙ μας θα πρέπει να είμαστε οργισμένοι για τη shutdown στο διαδίκτυο και τη βία από παραστρατιωτικούς κατά αγροτών που διαμαρτύρονται”.

Οι διαμαρτυρίες των αγροτών συνεχίζονται για τρίτο συνεχόμενο μήνα και συνιστούν την μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός Μόντι.

Η κυβέρνηση του BJP πρότεινε την αναστολή εφαρμογής των νόμων που πέρασε και αφορούν την γεωργία αλλά οι αγρότες επιμένουν πως πρέπει να καταργηθούν.

Τη Δευτέρα, το Twitter αποκατέστησε δεκάδες λογαριασμούς χρηστών στην Ινδία που είχαν προηγουμένως μπλοκαριστεί μετά από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης-που δεν ανέχεται εύκολα την κριτική- επικαλούμενη λόγους δημοσίας τάξεως.

Μεταξύ των λογαριασμών που είχαν μπλοκαριστεί και αποκαταστάθηκαν ήταν και αυτοί ηγετικών στελεχών του κινήματος των αγροτών, ακτιβιστών και και ένα έγκυρο περιοδικό.

Δημοφιλή