ΔΙΕΘΝΕΣ
07/06/2018 18:11 EEST

Ένας ηγέτης πρέπει να είναι πολύγλωσσος: Διάσημοι αρχηγοί χωρών μιλούν γλώσσες άλλες από τις μητρικές τους

Sputnik Photo Agency / Reuters

Η γνώση ξένων γλωσσών θεωρείται απαραίτητο προσόν στη σημερινή αγορά εργασίας: Ακόμα και εάν μιλάμε για τομείς που δεν θα θεωρούσε κανείς ότι απαιτούν ξένες γλώσσες, σίγουρα διευκολύνουν τα πράγματα ως προς την αναζήτηση εργασίας.

Τώρα, όταν μιλάμε για πολιτικούς ηγέτες, τα πράγματα είναι κάπως...περίπλοκα. Ένας ηγέτης επιβάλλεται να γνωρίζει άλλες γλώσσες (αν μη τι άλλο, προκύπτει το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να έχει την απαίτηση να ηγείται των πολιτών μιας χώρας κάποιος του οποίου το βιογραφικό υστερεί σε βασικούς τομείς σε σχέση με ένα μέσο βιογραφικό κάποιου που ψάχνει δουλειά), αλλά είναι θέμα διπλωματίας και πρεστίζ μιας κυρίαρχης χώρας ο ηγέτης της να μιλά τη γλώσσα αυτής στις δημόσιες δηλώσεις του σε διεθνές επίπεδο. Από εκεί και πέρα πάντως, έχει σίγουρα ενδιαφέρον να δει κανείς γνωστές μεγάλες φυσιογνωμίες της διεθνούς πολιτικής να μιλούν άλλες γλώσσες από τις μητρικές τους - αν μη τι άλλο, επειδή δεν τους έχουμε συνηθίσει έτσι. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

Άνγκελα Μέρκελ

Τα αγγλικά της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι σε αρκούντως επαρκές επίπεδο για να απευθυνθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο (και, κρίνοντας από την ομιλία της, θα λέγαμε ότι έχει μάλιστα και η ίδια και ένα διακριτικό βρετανικό «φλέγμα»).

 

Επίσης, Ανατολικογερμανίδα γαρ, φαίνεται πως κάτι ξέρει και από ρωσικά:

 

Εμανουέλ Μακρόν

Είναι γνωστό ότι οι Γάλλοι είναι περίεργοι ως προς το να μιλούν ξένες γλώσσες, αλλά το να γυρίσεις και να πεις «νοστιμότατη» (delicious) τη σύζυγο του Αυστραλού πρωθυπουργού εγείρει ερωτήματα: Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε απλά λάθος της στιγμής, έχει τάσεις κρυφές γαστριμαργικές αδυναμίες ανθρωποφαγικής φύσης ή, είναι ένας «γυπαετός» δυσθεώρητων, επικών επιπέδων;

 

Τραμπ

Ο Τραμπ μιλά αγγλικά. Τέλος. Ωστόσο, είναι κρίμα αν σκεφτεί κανείς ότι η οικογένειά του ήταν πολύγλωσση, και θα μπορούσε να μιλάει και γερμανικά και γαελικά. Από εκεί και πέρα τώρα, η σύζυγός του, Μελάνια Τραμπ, η οποία είναι από τη Σλοβενία, λέγεται πως μιλά πέντε γλώσσες.

 

Βλάντιμιρ Πούτιν

Είναι γνωστό σε γενικές γραμμές ότι τα γερμανικά του Ρώσου προέδρου είναι άπταιστα, καθώς όταν ήταν στην KGB υπηρέτησε για μακρύ χρονικό διάστημα στην Ανατολική Γερμανία- και φαίνεται να το διασκεδάζει να το δείχνει.

 

Από την άλλη, δεν τον βλέπει κανείς και πολύ συχνά να μιλά αγγλικά, αλλά...

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι από το Λουξεμβούργο, και μιλά γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά πέρα από τα λουξεμβουργιανά- και δεν έχασε το 2017 την ευκαιρία να ρίξει ένα ξεκάθαρο «καρφί» προς τη Βρετανία, ένεκα του Brexit, ενώ μιλούσε στα αγγλικά, περνώντας στα γαλλικά με το σχόλιο «αργά αλλά σίγουρα τα αγγλικά χάνουν τη σημασία τους στην Ευρώπη».

 

Αλέξης Τσίπρας

Ας είμαστε ειλικρινείς, αυτό ακριβώς ήταν που περιμένατε από την αρχή του κειμένου. Ας είμαστε δίκαιοι πάντως, έχει βελτιωθεί σε σχέση με παλιά.

 

Τιμής ένεκεν: Σεργκέι Λαβρόφ

Δεν είναι αρχηγός κράτους, αλλά ο Ρώσος ΥΠΕΞ απλά κερδίζει το βραβείο επικής/ φονικής ατάκας στη συνέντευξή του στην Κριστιάν Αμανπούρ. Δεν είναι μόνο ότι, ερωτηθείς για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές (συγκεκριμένα για τα σχόλια «grab them by the pussy» του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά στις γυναίκες) είπε το αμίμητο «τα αγγλικά δεν είναι μητρική μου γλώσσα, και δεν ξέρω αν θα ακουστώ ευπρεπής, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά pussies και στις δύο πλευρές της προεκλογικής εκστρατείας (για την προεδρία των ΗΠΑ) που προτιμώ να μην προβώ σε σχόλιο», είναι και ότι το είπε απόλυτα σοβαρά - και κρατήθηκε να μη γελάσει μέχρι που άρχισε να γελάει η (άφωνη για λίγες στιγμές) δημοσιογράφος. 

 

Sponsored Box