ΔΙΕΘΝΕΣ
12/11/2018 07:44 EET | Updated 12/11/2018 12:52 EET

Ισραηλινός αξιωματικός και 7 Παλαιστίνιοι νεκροί σε συγκαλυμμένη ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα

Φόβοι για αναζωπύρωση της έντασης

Reuters

Ησυχία επικρατούσε στα σύνορα Ισραήλ- Γάζας τη Δευτέρα, μετά από μια συγκαλυμμένη ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας η οποία οδήγησε σε μάχη, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός διοικητή της Χαμάς, έξι άλλων Παλαιστινίων μαχητών και ενός Ισραηλινού αντισυνταγματάρχη. 

Οι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν 17 ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ αργά την Κυριακή, απαντώντας στην επιχείρηση και αεροπορικά πλήγματα τα οποία, σύμφωνα με τη Χαμάς, προορίζονταν να καλύψουν την υποχώρηση ενός οχήματος με Ισραηλινούς στρατιώτες. 

Δεν υπήρξαν αναφορές τραυματισμών ή ζημιών στο Ισραήλ, αλλά οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανακοίνωσαν πως ένας αντισυνταγματάρχης, ο οποίος ταυτοποιήθηκε μόνο ως «Μ», σκοτώθηκε στην επιδρομή και άλλος ένας αξιωματικός τραυματίστηκε. 

Η Χαμάς ανέφερε πως οι ισραηλινές ενέργειες αποτελούν πλήγμα στις προσπάθειες Αιγύπτου, Κατάρ και ΟΗΕ για μακροπρόθεσμη εκεχειρία μεταξύ της παλαιστινιακής οργάνωσης και του Ισραήλ και χαλάρωση του ισραηλινού αποκλεισμού, που έχει βαθύνει τις οικονομικές δυσκολίες στη Γάζα. 

Καμία από τις δύο πλευρές δεν φάνηκε πρόθυμη να κλιμακώσει τη σύγκρουση. Δεν αναφέρθηκαν εκτοξεύσεις ρουκετών το πρωί της Δευτέρας. 

Η Χαμάς ανέφερε πως κατά τη σύγκρουση της Δευτέρας, άτομα σε διερχόμενο όχημα άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας ενόπλων της, σκοτώνοντας έναν από τους διοικητές της στην περιοχή, τον Νουρ Μπαρακά. Ακολούθησε καταδίωξη και μάρτυρες ανέφεραν πως ισραηλινά αεροσκάφη εκτόξευσαν πάνω από 40 πυραύλους στην περιοχή. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν πως, πέρα από τον Μπαρακά, άλλοι πέντε άνδρες της Χαμάς και ένα μέλος των Λαϊκών Επιτροπών Αντίστασης σκοτώθηκαν. 

Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων είπε ότι οι ειδικές δυνάμεις δεν είχαν αποσταλεί για να δολοφονήσουν διοικητές της Χαμάς, μια πρακτική η οποία είχε επιφέρει διεύρυνση συγκρούσεων στο παρελθόν και έχει σε μεγάλο βαθμό εγκαταλειφθεί. 

Sponsored Post