Εννέα νεκροί σε συγκρούσεις στο ανατολικό Τατζικιστάν

Το υπουργείο είπε ότι η τάξη έχει αποκατασταθεί στην επαρχία όπου οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση της επαρχιακής κυβέρνησης.
via Associated Press

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Τατζικιστάν σκότωσαν οκτώ αντικυβερνητικούς ακτιβιστές που έστησαν ενέδρα σε αυτοκινητοπομπή κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εσωτερικών.

Ένας αξιωματικός σκοτώθηκε επίσης στη σύγκρουση στην επαρχία Γκόρνο-Μπαντακσάν, η οποία συνορεύει με το Αφγανιστάν και την Κίνα.

Το υπουργείο είπε ότι περίπου 200 μέλη των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων όπως τις αποκάλεσε, είχαν αποκλείσει έναν δρόμο που συνδέει το Τατζικιστάν και την Κίνα για να «αποσταθεροποιήσουν την κοινωνική και πολιτική κατάσταση».

Οι ίδιες ομάδες επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή ασφαλείας με πυροβόλα όπλα και βόμβες βενζίνης, είπε το υπουργείο, σκοτώνοντας τον αξιωματικό και τραυματίζοντας άλλους 13 στρατιώτες. Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν οκτώ επιτιθέμενους και συνέλαβαν περισσότερα από 70 άτομα.

Το υπουργείο είπε ότι η τάξη έχει αποκατασταθεί στην επαρχία όπου οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση της επαρχιακής κυβέρνησης που διορίστηκε από τον πρόεδρο Ιμομάλι Ραχμόν.

Ο Ραχμόν βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, σταθεροποιώντας σταδιακά την εξουσία και παραγκωνίζοντας πολιτικούς αντιπάλους και ομάδες της αντιπολίτευσης.

Η επιχείρηση ακολούθησε συγκρούσεις πέρυσι μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στην πρωτεύουσα της επαρχίας Κορόγκ, κατά τις οποίες τουλάχιστον ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε από την αστυνομία.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες μεταξύ μιας εγχώριας ένοπλης ομάδας και των κυβερνητικών δυνάμεων στο Γκόρνο-Μπαντακσάν, το 2012 και τη δεκαετία του 1990, όταν η επαρχία, της οποίας ο πληθυσμός είναι εθνοτικά διαφορετικός από το υπόλοιπο Τατζικιστάν προσπάθησε να αποκτήσει ανεξαρτησία από την Ντουσαμπέ.