Συγκρούσεις στα σύνορα Τατζικιστάν και Κιργιστάν

Δύο νεκροί, δέκα τραυματίες σε νέες συγκρούσεις στα σύνορα, σύμφωνα με την Ντουσαμπέ.
Peter Kovalev via Getty Images

Δύο Τατζίκοι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στα σύνορα με το Κιργιστάν, όπου πάντως συμφωνήθηκε σήμερα «πλήρης» κατάπαυση του πυρός, ανακοίνωσαν οι αρχές του Τατζικιστάν.

«Στο πλαίσιο της συνοριακής διένεξης, δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν στην πλευρά του Τατζικιστάν, έξι στρατιωτικοί και τέσσερις πολίτες», ενώ σκοτώθηκαν «δύο πολίτες του Τατζικιστάν», ανέφερε η Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας της χώρας της κεντρικής Ασίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Τα θύματα είναι άνδρας γεννημένος το 1986, που χτυπήθηκε από θραύσματα «οβίδας όλμου που βλήθηκε από κιργίζιους στρατιώτες (και έπεσε) στην αυλή του» και μέλος πληρώματος ασθενοφόρου, γεννημένο το 1964.

Το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν ωστόσο ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί πως κατέληξαν σε εκεχειρία μετά τις μάχες που ξέσπασαν ανάμεσα σε συνοριοφύλακες των δυο κρατών της κεντρικής Ασίας, που είχαν εμπλακεί σε πολύνεκρες συγκρούσεις την άνοιξη.

Η Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας του Κιργιστάν διαβεβαίωσε πως συμφωνήθηκε να κηρυχθεί «πλήρης κατάπαυση του πυρός» με το Τατζικιστάν, κατά τη διάρκεια συνάντησης πάνω στα σύνορα με τη συμμετοχή των κυβερνητών των επαρχιών και αντιπροσώπων των υπηρεσιών των συνόρων.

Οι δύο γειτονικές χώρες συμφώνησαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους, να συντονίσουν τις περιπολίες τους στα σύνορα και να εγγυηθούν την κυκλοφορία σε δρόμο στρατηγικής σημασίας.

«Η νύχτα πέρασε ήρεμα»», διαβεβαίωσε η Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας του Κιργιστάν σε χωριστή ανακοίνωσή της.

Το Τατζικιστάν, χώρα με αυταρχική κυβέρνηση, γενικά κλειστή στον υπόλοιπο κόσμο, επιβεβαίωσε τη συμφωνία: «επί του παρόντος, η κατάσταση στα σύνορα του Τατζικιστάν και του Κιργιστάν είναι σταθερή, οι αιτίες και οι παράγοντες της συνοριακής σύγκρουσης θα εξεταστούν από κοινή επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν αρμόδιες δομές των δύο πλευρών», ανέφερε η Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας του Τατζικιστάν σε ανακοίνωσή της.

Το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Asia-Plus του Τατζικιστάν έκανε λόγο για 17 τατζίκους τραυματίες. Το υπουργείο Υγείας του Κιργιστάν από την πλευρά του έκανε λόγο για 11 Κιργίζιους τραυματίες.

Το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων του Κιργιστάν ανακοίνωσε εξάλλου την απομάκρυνση περίπου 1.500 κατοίκων χωριών που βρίσκονται στην περιοχή των εχθροπραξιών, στα όρια της επαρχίας Σογκντ με αυτή του Μπατκέν, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Την άνοιξη του 2021, δυνάμεις των δύο κρατών ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις όχι μακριά από εκεί, γύρω από το Βαρούχ, θύλακα Τατζίκων στο Κιργιστάν.

Οι εντάσεις στην περιοχή συνδέονται κυρίως με την πρόσβαση σε υδάτινους πόρους στις δύο πολύ φτωχές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Στις εχθροπραξίες της περασμένης χρονιάς είχαν βρει τον θάνατο κάπου εξήντα άνθρωποι. Επρόκειτο για τις πιο αιματηρές μάχες έπειτα από χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Δημοφιλή