Τριάντα μούμιες βρέθηκαν σε κτίσμα για θυσίες στην Αίγυπτο: Με ελληνικό όνομα μία εξ αυτών

Πρόκειται για οικογενειακό τάφο.
Flavio Lo Scalzo via Reuters

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μέσα σε ένα κτίσμα με ίχνη φωτιάς κοντά στον Νείλο στο Ασουάν της Αιγύπτου την είσοδο σε έναν οικογενειακό τάφο 2.000 ετών, στο εσωτερικό του οποίου υπήρχαν 30 μούμιες ατόμων διαφόρων ηλικιών- από ηλικιωμένους με αρθρίτιδα μέχρι παιδιά και ένα νεογέννητο.

Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν χρονολογήσει τον τάφο, ωστόσο θεωρούν πως μια οικογένεια έθαβε εκεί τους νεκρούς της για γενεές, από την Πτολεμαϊκή Περίοδο μέχρι και τη Ρωμαϊκή (από τον 1ο πΧ αιώνα μέχρι τον 2ο με 3ο μΧ αιώνα), σύμφωνα με την Πατρίτσια Πιατσεντίνι, καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας και Αιγυπτιακής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και συν-διευθύντρια της ανασκαφής.

Ο νέος τάφος είναι ένας από πάνω από 300 που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα γύρω από το Μαυσωλείο του Αγά Χαν, ένα ροζ κτίσμα από γρανίτη που χτίστηκε τον 20ό αιώνα το οποίο βρίσκεται πάνω σε έναν λόφο στον Νείλο. Ωστόσο, αν και οι περισσότεροι άλλοι τάφοι βρέθηκαν κάτω από την επιφάνεια του εδάφους ή σκαμμένοι σε βραχώδεις πλαγιές, αυτός ο συγκεκριμένος τάφος ήταν μοναδικός, από την άποψη ότι βρέθηκε μέσα σε ένα μεγαλύτερο κτίσμα πάνω από το έδαφος, που οι ερευνητές θεωρούν πως πιθανότατα ήταν χώρος θυσιών.

«Φαίνεται πως, λόγω της θέσης του σε μια κοιλάδα με πρόσβαση στη νεκρόπολη, αυτό το κτίριο το χρησιμοποιούσαν ως ιερό χώρο όπου προσφέρονταν θυσίες στον θεό Χνουμ...θεό – δημιουργό και προστάτη των πλημμυρών του Νείλου, που λάτρευαν ιδιαίτερα στο Ασουάν» είπε η Πιατσεντίνι στο Live Science.

Η Πιατσεντίνι και η ομάδα της ανακάλυψαν ίχνη φωτιάς στα τοιχώματα, πιθανότατα από τελετές προσφορών, μα κάποια από αυτά μπορεί να οφείλονται και σε τυμβωρύχους, όπως πρόσθεσε. Σε κάθε περίπτωση, μέσα στο καμένο κτίσμα βρέθηκαν οστά ζώων, απομεινάρια φυτών και τραπέζια για προσφορές. Επίσης, εκεί βρισκόταν και η μούμια ενός άνδρα δίπλα σε ένα χάλκινο περιδέραιο με το όνομά του- το ελληνικό «Νικόστρατος».

Στο κάτω κάτω μέρος μιας σκάλας που οδηγούσε στην είσοδο του τάφου, η οποία είχε σκαφτεί στον βράχο, βρέθηκε ένα σπασμένο βάζο που περιείχε ακόμα μικρά φρούτα. Ο τάφος, ο οποίος αποτελείται από τέσσερις θαλάμους, που έχουν σκαφτεί σε μεγάλο βάθος, περιείχε τα απομεινάρια από περίπου 30 μούμιες.

Κάποιες από αυτές ήταν πολύ καλά διατηρημένες, ενώ από άλλες είχαν αφαιρεθεί οι γάζες και άλλα υλικά που είχαν χρησιμοποιηθεί για το τύλιγμά τους, πιθανότατα από αρχαίους τυμβωρύχους. Επίσης βρέθηκε ένα μαχαίρι με σιδερένια λεπίδα και ξύλινη λαβή, ίσως των τυμβωρύχων. Οι ερευνητές λένε πως ο Νικόστρατος μάλλον ήταν κάποτε μαζί με τις άλλες 30 μούμιες, μα τον έβγαλαν έξω οι τυμβωρύχοι.

Δημοφιλή