Εννέα συλλήψεις για την «Σύμπραξη Εκδίκησης» - Ποιον χαρακτηρίζουν οι αρχές «αρχηγό»

Οι ερευνητές της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν πως ρόλο «αρχηγού» είχε ένας 36χρονος έγκλειστος των Φυλακών Δομοκού.
Huffpost

Τέσσερις έγκλειστοι φυλακών και πέντε με ποινικό παρελθόν για ληστείες και ναρκωτικά είναι, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης», τα οποία θα κληθούν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη για τουλάχιστον τρεις τρομοκρατικές ενέργειες.

Οι ερευνητές της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν πως ρόλο «αρχηγού» στην οργάνωση είχε ένας 36χρονος έγκλειστος των Φυλακών Δομοκού, ο οποίος έχει καταδικαστεί για ληστείες και απόπειρα ανθρωποκτονίας αστυνομικών κατά τη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη και δηλώνει αντιεξουσιαστής. Φέρεται μαζί με ακόμα έναν κρατούμενου του Δομοκού και δύο άτομα από τα σωφρονιστικά καταστήματα Λάρισας και Γρεβενών να έδιναν οδηγίες και εντολές στα πέντε μέλη της οργάνωσης, που ήταν εκτός φυλακής, να προχωρούν σε βομβιστικές επιθέσεις.

Στη δικογραφία -σύμφωνα με πληροφορίες- συμπεριλαμβάνονται η έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα τον περασμένο Ιανουάριο, η τοποθέτηση βόμβας σε σπίτι επιχειρηματία που σχετίζεται με την κατασκευή του «Στεγάστρου Καλατράβα» τον περασμένο Νοέμβριο και με την έκρηξη χειροβομβίδας σε όχημα σωφρονιστικού υπαλλήλου τον Ιούλιο του 2023, στο Χαϊδάρι.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως έγιναν έρευνες σε δέκα σπίτια, με τα οποία σχετίζονται οι συλληφθέντες, και στα κελιά των εμπλεκομένων, κατά τις οποίες βρέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, USB, όπλα, φυσίγγια και εκρηκτική ύλη. Τα ευρήματα, μαζί με ρουχισμό, θα διερευνηθούν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Αστυνομίας.

Ο 36χρονος

Το 2014 ο 36χρονος, φερόμενος ως ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, είχε μπει και πάλι στο στόχαστρο τής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, καθώς οι αστυνομικοί είχαν διαπιστώσει πολλαπλές επαφές του με μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Τότε, όμως, δεν είχαν προκύψει ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος του και έτσι ουδέποτε μέχρι σήμερα κατηγορήθηκε για τρομοκρατική δράση.

Αστυνομικοί τον συνέλαβαν για πρώτη φορά το 2015, ύστερα από δύο ληστείες σε τράπεζα και πολυκατάστημα στη Θεσσαλονίκη με καταδίωξη από αστυνομικούς. Καταδικάστηκε και οδηγήθηκε στις φυλακές. Τον Αύγουστο του 2021 έλαβε άδεια, την οποία παραβίασε και -σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ- σχεδόν αμέσως ξεκίνησε να διαπράττει ληστείες τραπεζών. Τον συνέλαβαν τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου και στη νέα δικογραφία σε βάρος του είχαν συμπεριλάβει τέσσερις ληστείες.

Δημοφιλή