Ένταση στον ΣΥΡΙΖΑ για τον νέο τίτλο: Διαφωνούν οι «53+»

Η παρέμβαση του Ν. Βούτση.
.
.
Eurokinissi

Ένσταση από τους «53+» στην χθεσινή συμφωνία που επετεύχθη στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ οι «53+» αναμένεται να εκφράσουν την διαφωνία τους με την συσχέτιση της αλλαγής του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ με εσωκομματικό δημοψήφισμα. Υπενθυμίζεται ότι αυτή την διαδικασία περιγράφει η ανακοίνωση του κόμματος μετά την χθεσινή συνεδρίαση της ΠΓ, η οποία συνεχίζεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

Όμως ηγετικά στελέχη των «53+» υπογραμμίζουν ότι η ανακοίνωση «δεν αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κλίμα και την απόφαση της ΠΓ». Ουσιαστικά φαίνεται ότι ζητούν την επαναδιατύπωση της ανακοίνωσης ή ακόμη και την αλλαγή της απόφασης. Χθες έγινε γνωστό ότι ως προς τον τίτλο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος θα καταθέσει την πρότασή του στην Κεντρική Επιτροπή, μετά από διαβούλευση και με τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, για σχετική προσθήκη στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ. Και επίσης έγινε γνωστό πως σε περίπτωση που κατατεθούν κι άλλες προτάσεις, τότε το ζήτημα θα τεθεί σε δημοψήφισμα των μελών με δεσμευτικό χαρακτήρα, τις ημερομηνίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Οι «53+» όμως θεωρούν ότι η σύνδεση του ονόματος με δημοψήφισμα δεν απεικονίζει το περιεχόμενο της συζήτησης…

Η παρέμβαση του Ν. Βούτση

Επισημαίνεται ότι το πλαίσιο της απόφασης της χθεσινής ΠΓ ελήφθη μετά από συνέντευξη του πρ. προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στην οποία ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ευρύτερη συναίνεση» μέσα στο κόμμα ως προς την αλλαγή του ονόματος σε «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» ή «ΣΥΡΙΖΑ-Πράσινη Συμμαχία». Η πρόταση Βούτση είναι να αποφασίσει το συνέδριο την ονομασία του νέου φορέα.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι σωστό ένα θέμα, όπως αυτό του ονόματος, στο οποίο απ’ ό,τι φαίνεται προσώρας δεν υπάρχει μια ευρύτερη συναίνεση, θα πρέπει να μπει σε ένα δημοψήφισμα όπου θα υπάρξουν περιχαρακώσεις και στρατόπεδα. Γι’ αυτό έχω πει και στα όργανα ότι, κατά την γνώμη μου, πρέπει ηγετικά να υπάρξει μια πρωτοβουλία», είπε (στο tvxs) ο Ν. Βούτσης και πρόσθεσε: «δηλαδή να υπάρξει πρόταση στο συνέδριο ώστε να βγούμε από το συνέδριο ως ο «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» ή «Πράσινη Συμμαχία». Δεν είναι ανάγκη επί ενός θέματος που δεν διαφαίνεται αυτή την στιγμή να υπάρχει μια ευρύτερη συναίνεση, που δεν είναι ώριμο δηλαδή, να δημιουργήσουμε στρατόπεδα. Αυτό μπορεί να βλάψει, και γι’ αυτό κρατάω μεγάλη επιφύλαξη ως προς το αν θα πρέπει να είναι ένα από τα ερωτήματα αυτού του δημοψηφίσματος που σωστά αποφασίσαμε».