ΔΙΕΘΝΕΣ
07/12/2017 13:55 EET | Updated 07/12/2017 13:57 EET

Εντείνονται οι προσπάθειες για την παράδοση της Γάζας στη Φάταχ εν μέσω των αντιδράσεων εναντίον της Ουάσινγκτον

Mohammed Salem / Reuters

 

Οι παλαιστινιακές παρατάξεις ενέτειναν τις προσπάθειες να οριστικοποιήσουν την παράδοση από τη Χαμάς της Λωρίδας της Γάζας στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, καθώς στον θύλακα ξέσπασαν διαδηλώσεις εναντίον της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, οι παλαιστινιακές παρατάξεις θέλησαν να θέσουν τέρμα στη ρήξη τους που ανάγεται στο 2007, όταν η ισλαμιστική Χαμάς κατέλαβε τη Γάζα σε έναν εμφύλιο πόλεμο με τη Φάταχ του Αμπάς. Η προθεσμία της 1ης Δεκεμβρίου για την παράδοση της Γάζας στον Αμπάς μετατέθηκε για τις 10 Δεκεμβρίου εν μέσω αμφισβητήσεων.

Η χθεσινή ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ εξόργισε τους Παλαιστίνιους, που θεωρούν την πόλη ως μελλοντική πρωτεύουσά τους, οδηγώντας τη Χαμάς να καλέσει σε εξέγερση κατά του Ισραήλ και να ζητήσει από τον Αμπάς να εγκαταλείψει τις αμερικανικές προσπάθειες επίτευξης ειρήνης.

Ανήσυχοι ότι οι αντιδράσεις μπορεί να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες για συμφιλίωση, ο Παλαιστίνιος πωθυπουργός Ράμι Αλ-Χαμντάλα και άλλοι εκπρόσωποι της Φάταχ έφθασαν την Πέμπτη στη Γάζα προκειμένου να έχουν συναντήσεις με τη Χαμάς.

«Αυτό το ιστορικό στάδιο απαιτεί να είμαστε όλοι ενωμένοι και να εντείνουμε τα βήματα για την ένωση της πατρίδας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αλ-Χαμντάλα.

Μετά την έκκληση της Χανάς για «ιντιφάντα» (εξέγερση), δεκάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε δύο σημεία στον συνοριακό φράχτη της Γάζας με το Ισραήλ και εκτόξευσαν πέτρες εναντίον στρατιωτών στην άλλη πλευρά.

Ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από πυρά του στρατού, δήλωσαν τραυματιοφορείς. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως ελέγχει την πληροφορία.

Σε πόλεις της Γάζας, χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις φωνάζοντας: «Θάνατος στην Αμερική! Θάνατος στον ανόητο Τραμπ!» και καίγοντας λάστιχα αυτοκινήτων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)