ΔΙΕΘΝΕΣ
02/02/2018 20:25 EET

ΗΠΑ: Δημοσιοποιήθηκε το απόρρητο υπόμνημα που κατηγορεί το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης για μεροληψία

Jim Bourg / Reuters

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχαρακτήρισε το τετρασέλιδο υπόμνημα που συνέταξε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων και το οποίο αποδίδει «προκατάληψη» εκ μέρους του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης σε βάρος του ίδιου.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τι πιστεύει ο ίδιος για το περιεχόμενο αυτού του υπομνήματος, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι είναι «ντροπή» και ότι πολλοί άνθρωποι «θα έπρεπε να ντρέπονται».

«Νομίζω ότι είναι φριχτό, αν θέλετε να ξέρετε την αλήθεια» είπε ο Τραμπ μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Πιστεύω ότι είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει στη χώρα (...) Πολλοί άνθρωποι θα έπρεπε να ντρέπονται για τους ίδιους και πολύ χειρότερα από αυτό», είπε.

Το αμφιλεγόμενο υπόμνημα που συνέταξαν οι Ρεπουμπλικανοί και αφορά τις μεθόδους που χρησιμοποίησε το FBI αναφέρει ότι ο «φάκελος» που συνέταξε ο πρώην πράκτορας της ΜΙ6 Κρίστοφερ Στιλ για τις επαφές του Ντόναλντ Τραμπ στη Ρωσία αποτελούσε το «κύριο μέρος» της αίτησης που υπέβαλε η ομοσπονδιακή αστυνομία προκειμένου να λάβει άδεια για να παρακολουθήσει έναν σύμβουλο του Ρεπουμπλικανού προέδρου, τον Κάρτερ Πέιτζ.

Σε κανένα από τα αιτήματα που υπέβαλε το υπουργείο Δικαιοσύνης –στο οποίο υπάγεται το FBI– δεν αποκαλυπτόταν ότι η σύνταξη αυτού του «φακέλου» χρηματοδοτήθηκε από τους Δημοκρατικούς.

Σύμφωνα πάντα με το τετρασέλιδο υπόμνημα, ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής διευθυντής του FBI Άντριου Μακέιμπ κατέθεσε στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι δεν θα είχε επιδιωχθεί να εκδοθεί εντολή παρακολούθησης για τον σύμβουλο του Τραμπ χωρίς τις πληροφορίες που περιέχονταν στον φάκελο αυτόν.

Ο Μακέιμπ παραιτήθηκε στις αρχές της εβδομάδας αφού κατηγορήθηκε από τον πρόεδρο Τραμπ για μεροληψία σε βάρος του.

Ο Στιλ έπαψε να είναι πηγή του FBI επειδή αποκάλυψε στα μέσα ενημέρωσης, το 2016, τους δεσμούς του με την ομοσπονδιακή αστυνομία. Τον Σεπτέμβριο του 2016 εξέφρασε σε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Δικαιοσύνης την «αγωνία» του να μην εκλεγεί ο Τραμπ στην προεδρία.

Η Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων δημοσιοποίησε αυτό το υπόμνημα που καταγγέλλει τις μεθόδους του FBI λίγα λεπτά αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι το αποχαρακτήρισε. Το κείμενο αυτό έχει συνταχθεί από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Επιτροπής, τον Ντέβιν Νούνες, παρά τις αντιρρήσεις των Δημοκρατικών που μετέχουν στην Επιτροπή, του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται πως ο βετεράνος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν επέκρινε δριμύτατα τον Ντόναλντ Τραμπ επειδή «επιτίθεται» στο FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης εν μέσω της ομοσπονδιακής έρευνας για την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι του έθνους μας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν αυτήν την έρευνα μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς της πολιτικής και να κατασκευάζουν κομματικούς αντιπερισπασμούς. Αν συνεχίσουμε να υπονομεύουμε το δικό μας κράτος δικαίου, κάνουμε τη δουλειά του Πούτιν» ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο γερουσιαστής από την Αριζόνα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Sponsored Post