ΔΙΕΘΝΕΣ
22/12/2020 14:16 EET | Updated 22/12/2020 14:16 EET

ΗΠΑ: Η «Σχολή Ευελπίδων» αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο σκάνδαλο αντιγραφής διαγωνίσματος

«Ενας εύελπις δεν ψεύδεται, δεν εξαπατά, δεν κλέβει ούτε θα ανεχτεί αυτούς που το κάνουν».

Pool via Getty Images

Δεκάδες φοιτητές της Στρατιωτικής Ακαδημίας «Ουέστ Πόιντ» των Ηνωμένων Πολιτειών, εμπλέκονται στο μεγαλύτερο σκάνδαλο αντιγραφής διαγωνίσματος, στην ιστορία της σχολής εδώ και δεκαετίες.

Περισσότεροι από εβδομήντα ευέλπιδες κατηγορούνται ότι καταπάτησαν τον κώδικα τιμής που πρεσβεύει η Ακαδημία, σε διαγώνισμα μαθηματικών τον Μάιο. Οι περισσότεροι εξ′ αυτών ομολόγησαν την πράξη τους.

Οι καθηγητές - εκπαιδευτές άρχισαν να υποψιάζονται την αντιγραφή όταν παρατήρησαν παρατυπίες κατά την διόρθωση των γραπτών.

Στο πρώτο έτος ανήκουν 72 από τους κατηγορούμενους ενώ ένας φοιτητής ανήκει στο δεύτερο έτος.

Σε πρώτη φάση η Στρατιωτική Ακαδημία επέβαλε σε 55 φοιτητές να παρακολουθήσουν πρόγραμμα αποκατάστασης ενώ για τα υπόλοιπα χρόνια φοίτησης τους θα βρίσκονται υπό καθεστώς επιτήρησης.

Ορισμένες υποθέσεις απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων ή επειδή οι μαθητές αποχώρησαν οικειοθελώς, ενώ αρκετοί είναι οι φοιτητές που θα βρεθούν ενώπιον επιτροπής που αποτελείται από καθηγητές και φοιτητές προκειμένου να αποφασιστεί αν θα αποβληθούν οριστικά από την Ακαδημία ή απλά θα τιμωρηθούν.

Στην Στρατιωτική Ακαδημία του Ουέστ Πόιντ, υπάρχει μνημείο που κοσμεί τον περίβολο με την επιγραφή, «Ενας εύελπις δεν ψεύδεται, δεν εξαπατά, δεν κλέβει ούτε θα ανεχτεί αυτούς που το κάνουν».

«Ο Κώδικας Τιμής στο Ουέστ Πόιντ, είναι ισχυρός και λειτουργεί όπως έχει σχεδιαστεί», δήλωσε ο διευθυντής της Ακαδημίας, ο στρατηγός Ντάριλ Γουίλιαμς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο αντιγραφής διασγωνίσματος στο Ουέστ Πόιντ από το 1976, όταν 153 ευέλπιδες αντέγραψαν σε μάθημα της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων.