ΗΠΑ: Ένοχος για κακουργήματα ο γιος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Χάντερ Μπάιντεν

Τι ποινή αντιμετωπίζει
Ο Χάντερ Μπάιντεν με τη σύζυγό του ενώ καταφθάνει στο δικαστήριο στις 11 Ιουνίου 2024
Ο Χάντερ Μπάιντεν με τη σύζυγό του ενώ καταφθάνει στο δικαστήριο στις 11 Ιουνίου 2024
Matt Rourke via AP

Ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, βρέθηκε την Τρίτη ένοχος και στις τρεις κατηγορίες για κακούργημα που αντιμετώπιζε σχετικά με την αγορά ενός όπλου το 2018, όταν, όπως είπαν οι εισαγγελείς, είπε ψέματα σχετικά με την αγορά όταν υποστήριξε ότι δεν χρησιμοποιούσε παράνομα ναρκωτικά ούτε ήταν εθισμένος σε αυτά.

Οι ένορκοι έκριναν τον Χάντερ Μπάιντεν ένοχο για ψεύδη σε έμπορο όπλων που κατείχε ομοσπονδιακή άδεια, ψευδή ισχυρισμό στην αίτηση, όπου υποστήριξε ότι δεν χρησιμοποιούσε ναρκωτικά, και παράνομη κατοχή του όπλου για 11 ημέρες.

Ο Χάντερ Μπάιντεν δεν φάνηκε να αντιδρά όταν ανακοινώθηκε η απόφαση. Μετά την ετυμηγορία αγκάλιασε τους δικηγόρους του και χαμογέλασε, ενώ φίλησε τη σύζυγό του, Μελίσα, και έφυγαν μαζί από την αίθουσα. Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, έφτασε στο δικαστήριο λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης, και δεν ήταν στην αίθουσα όταν έγινε η ανάγνωσή της.

Ο γιος του προέδρου των ΗΠΑ είναι αντιμέτωπος με μέχρι και 25 χρόνια φυλάκιση, αν και αυτοί που καταδικάζονται για πρώτη φορά δεν τιμωρούνται με τη μέγιστη ποινή, και είναι άγνωστο αν θα καταδικαστεί σε κάθειρξη. Δεν δόθηκε ημερομηνία για την ανακοίνωση της ποινής.

Αξίζει να σημειωθεί πως, με αυτή την εξέλιξη, ο γιος του εν ενεργεία προέδρου και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, έχουν καταδικαστεί και οι δύο από ενόρκους μέσα σε μια χρονιά εκλογών.

Ο Τζο Μπάιντεν απέφυγε το δικαστήριο στο Ντέλαγουερ όπου δικαζόταν ο γιος του και έχει αναφερθεί ελάχιστα στην υπόθεση λόγω ανησυχιών για δημιουργία εντυπώσεων περί απόπειρας παρέμβασης σε ένα ποινικής φύσης ζήτημα που είναι στα χέρια του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ωστόσο σύμμαχοι του Δημοκρατικού προέδρου ανησυχούν για το πόσο το όλο θέμα μπορεί να επηρεάσει τον 81χρονο πρόεδρο, που εδώ και πολύ καιρό ανησυχεί για την κατάσταση της υγείας και τη νηφαλιότητα του μοναδικού εν ζωή γιου του.

Ο Χάντερ Μπάιντεν έχει μπροστά του και μια δίκη τον Σεπτέμβριο στην Καλιφόρνια, όπου κατηγορείται ότι δεν πλήρωσε 1,4 εκατ. δολάρια σε φόρους. Ο ίδιος ο πρόεδρος δεν έχει κατηγορηθεί για κάτι σε σχέση με τις υποθέσεις του γιου του.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή