ΗΠΑ: Λευκή καθηγήτρια Πανεπιστημίου παρίστανε για χρόνια την Αφροαμερικανή

Ομολόγησε η ίδια την απάτη της.
Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον (GWU)

Αμερικανή ακαδημαϊκός της οποίας το έργο επικεντρωνόταν στην Αφρική και την αφρικανική διασπορά παραδέχθηκε ότι επί σειρά ετών παρίστανε ψευδώς ότι ήταν μαύρη.

Η Τζέσικα Κρούγκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον (GWU), ομολόγησε ότι είναι στην πραγματικότητα λευκή Εβραία γυναίκα από το Κάνσας Σίτι.

«Εχω χτίσει τη ζωή μου πάνω σε ένα βίαιο αντι-μαύρο ψέμα», γράφει μια δημοσίευση ιστολογίου με το όνομα της.

Το πανεπιστήμιο είπε ότι διερευνά την επίμαχη ανάρτηση, αλλά δεν θα σχολιάσει περαιτέρω.

Η υπόθεση, η οποία έχει προκαλέσει έκπληξη και καταδίκη από εκείνους που την γνωρίζουν, θυμίζει την αντίστοιχη της Ρέιτσελ Ντόλεζαλ - μια ακτιβίστρια υπέρ της «λευκής φυλής» που επίσης ισχυριζόταν ότι είναι μαύρη.

Η Ντόλεζαλ έγινε πρώτο θέμα στα πρωτοσέλιδα όταν οι γονείς της αποκάλυψαν ότι είναι λευκή.

Η πρώην ακτιβίστρια πολιτικών δικαιωμάτων και καθηγήτρια αφρικανικών σπουδών επέμενε να προσποιείται την αφροαμερικανή για χρόνια, αλλά είπε ότι «αναγνωριζόταν ως μαύρη».

Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον

Σε μια ανάρτηση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, η Τζέσικα Κρούγκ είπε ότι είχε υιοθετήσει ψευδείς ταυτότητες «που δεν είχα κανένα δικαίωμα να διεκδικήσω»: πρώτα ισχυρίστηκε ότι ήταν μαύρη της Βόρειας Αφρικής, μετά Αφροαμερικανή, στη συνέχεια υποστήριξε ότι ήταν μαύρη από το Μπρονξ με ρίζες από την Καραϊβική».

«Σε κλιμακούμενο βαθμό κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής μου, έχω αποφύγει να εκφράσω την εμπειρία που βίωσα ως λευκό εβραϊκό παιδί», έγραψε.

Περιέγραψε αυτή τη συμπεριφορά της ως «την επιτομή της βίας, της κλοπής και της εκμετάλλευσης, των μυριάδων τρόπων με τους οποίους οι μη Μαύροι άνθρωποι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν και να κάνουν κατάχρηση μαύρων ταυτοτήτων και πολιτισμών», προσθέτοντας ότι είχε συνεχίσει την προσποίηση ακόμη και στις προσωπικές της σχέσεις.

Οπως είπε τα ψέματά της οφείλονται σε ζητήματα ψυχικής υγείας και τραύματα που βίωσε τα πρώτα της χρόνια, αν και είπε ότι αυτό δεν ήταν δικαιολογία για τις ενέργειές της.

Το ακαδημαϊκό της έργο επικεντρώνεται στην πολιτική και τον πολιτισμό των Αφρικανών και των αφρικανικών κοινωνιών της διασποράς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η Κρουγκ χρησιμοποίησε επίσης το όνομα Τζέσικα Λα Μπομπαρέλα ως ακτιβίστρια.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος, επέπληξε τους λευκούς Νεοϋορκέζους επειδή δεν «αφιέρωσαν τον χρόνο τους για τους μαύρους αυτόχθονες νέους της Νέας Υόρκης».

Η ομολογία της Κρουγκ έχει δεκτή με έκπληξη και θυμό, από συναδέλφους της ακαδημαϊκούς, φοιτητές και φίλους.

Μια φοιτήτρια της στο GWU, η 21χρονη Αρια Σακόνα, είπε ότι «σοκαρίστηκε» και ένιωσε «μπερδεμένη» με την αποδοχή του ακαδημαϊκού. Πρόσθεσε ότι επρόκειτο να ξεκινήσει να παρακολουθεί το μάθημά της για την ιστορία της Λατινικής Αμερικής τη Δευτέρα.

«Απλώς ραγίζει την καρδιά μου, Ολοι αυτοί οι μαθητές ήταν πολύ ανοιχτόμυαλοι και πρόθυμοι, να μάθουν για τη λατινική κληρονομιά και την ιστορία», δήλωσε η νεαρή στην Washington Post . «Ολοι την εμπιστευτήκαμε».

(με πληροφορίες από BBC)