ΔΙΕΘΝΕΣ
23/01/2018 07:25 EET

ΗΠΑ: Λήξη της αναστολής λειτουργίας υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους- πέρασε το νομοσχέδιο

Drew Angerer via Getty Images

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τον νόμο που επιτρέπει τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους μέχρι την 8η Φεβρουαρίου, τερματίζοντας την αναστολή της λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών, η οποία διήρκεσε τρεις ημέρες, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Η συμβιβαστική πρόταση είχε υιοθετηθεί νωρίτερα κι από τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου.

Λίγη ώρα αφού έγινε γνωστή η επίτευξη του συμβιβασμού, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έκανε λόγο περί μιας «νίκης» και εξέφρασε την «ικανοποίησή του» διότι οι δημοκρατικοί «αποφάσισαν να φανούν λογικοί», σύμφωνα με μια ανακοίνωσή του την οποία ανέγνωσε στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου ενέκριναν τη Δευτέρα το σχέδιο νόμου: Μετά τη Γερουσία, και η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε (με 266 ψήφους υπέρ έναντι 150 κατά) το νομοσχέδιο που προβλέπει την προσωρινή χρηματοδότηση του αμερικανικού κράτους μέχρι την 8η Φεβρουαρίου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Ασφάλισης Υγείας Παιδιών (CHIP) αλλά δεν συμπεριέλαβε κανένα μέτρο για την προστασία των «Ονειροπόλων» –των νεαρών μεταναστών που είχαν μπει παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά– από την απέλαση, όπως αξίωναν οι δημοκρατικοί. Οι ρεπουμπλικάνοι υποσχέθηκαν να έχει διευθετηθεί το πρόβλημα εντός ημερών.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)