ΗΠΑ: Μετά θυμού και δακρύων ο Μπρετ Κάβανο αρνήθηκε τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση

ΗΠΑ: Μετά θυμού και δακρύων ο Μπρετ Κάβανο αρνήθηκε τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση
Jim Bourg / Reuters

Προσπαθώντας να διασώσει την υποψηφιότητά του για το Ανώτατο Δικαστήριο, ο Μπρετ Κάβανο αρνήθηκε οργισμένα τις κατηγορίες μιας καθηγήτριας πανεπιστημίου πως προέβη σε σεξουαλική επίθεση σε βάρος της πριν 36 χρόνια, σε μια δραματική κατάθεση που μονοπώλησε το ενδιαφέρον στις ΗΠΑ.

Η Κριστίν Μπλέιζι Φορντ εμφανίστηκε δημόσια για πρώτη φορά, παρουσιάζοντας με λεπτομέρειες τις κατηγορίες της σε βάρος του Κάβανο, ενός συντηρητικού δικαστή του ομοσπονδιακού εφετείου που επελέγη από τον πρόεδρο Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η Φορντ είπε ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας πως φοβόταν ότι ο Κάβανο θα τη βίαζε και θα τη σκότωνε κατά λάθος κατά τη φερόμενη επίθεσή του το 1982, όταν ήταν μαθητές λυκείου στο Μέριλαντ. Η ίδια δήλωσε πως ήταν «100% σίγουρη» ότι ήταν αυτός που της επιτέθηκε.

POOL New / Reuters

Ο Κάβανο κατέθεσε αφού μίλησε η Φορντ, υποστηρίζοντας ότι ήταν θύμα μιας «γκροτέσκας και προφανούς δολοφονίας χαρακτήρα» που έχει ενορχηστρωθεί από Δημοκρατικούς της Γερουσίας. Όπως είπε, «ξεκάθαρα και κατηγορηματικά» αρνείται τις κατηγορίες της Φορντ, και ορκίστηκε πως δεν θα κάνει πίσω. «Δεν θα εκφοβιστώ για να αποσυρθώ από αυτή τη διαδικασία» πρόσθεσε ο ίδιος- εμφανιζόμενος να συγκρατεί τα δάκρυά του σε κάποιες περιπτώσεις.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα ενώ είναι σε εξέλιξη το κίνημα #MeToo κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και των σεξουαλικών επιθέσεων, κρατώντας εκατομμύρια Αμερικανούς στις οθόνες των τηλεοράσεων και των κινητών τους. Για πολλές γυναίκες, η Φορντ έχει αναδεχθεί σε σύμβολο του κινήματος, που συνήθως σχετίζεται λιγότερο με τα ονόματα των θυμάτων και περισσότερο με μια λίστα ισχυρών ανδρών που κατηγορούνται για παρενόχληση/ κακοποίηση.

Η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς του Τραμπ (51-49) πρέπει να αποφασίσει υπέρ ή κατά της υποψηφιότητάς Κάβανο μετά τη μαραθώνια, διάρκειας εννιά ωρών, ακρόαση. Τέσσερις γερουσιαστές- οι Ρεπουμπλικανοί Σούζαν Κόλινς, Σούζαν Μαρκόβσκι και Τζεφ Φλέικ και ο Δημοκρατικός Τζο Μάντσιν- θεωρείται πως θα κρίνουν πιθανώς την ψηφοφορία, βάσει της οποίας ο Κάβανο θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί.

Ο Κάβανο είναι ο εκλεκτός του Τραμπ και η επικύρωση της υποψηφιότητάς του θα εδραιώσει των έλεγχο του Ανώτατου Δικαστήριο για τους συντηρητικούς σε θέματα όπως οι εκτρώσεις, η μετανάστευση, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων κ.α. Η αρμόδια επιτροπή (όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν πλειοψηφία 11-10) ήταν να συναντηθεί το πρωί της Παρασκευής και αρκετοί γερουσιαστές είπαν ότι περίμεναν να ψηφίσει τότε. Η Γερουσία στο σύνολό της αναμένεται να ψηφίσει εντός ημερών.

Jim Bourg / Reuters

Γράφοντας στο Twitter μετά την ακρόαση, ο Τραμπ είπε για τον Κάβανο ότι η κατάθεσή του ήταν «δυνατή, ειλικρινής και καθηλωτική. Η στρατηγική “αναζήτησης και εξόντωσης” των Δημοκρατικών είναι ασεβής και όλη αυτή η διαδικασία είναι πλήρως στημένη, μια προσπάθεια καθυστέρησης, παρεμπόδισης και αντίστασης. Η Γερουσία πρέπει να ψηφίσει».

Η Φορντ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πάλο Άλτο στην Καλιφόρνια, είπε στο πλαίσιο τετράωρης κατάθεσης ότι ο Κάβανο της επιτέθηκε υπό την επήρεια αλκοόλ και προσπάθησε να της βγάλει τα ρούχα σε μια συγκέντρωση εφήβων όταν αυτός ήταν 17 ετών και αυτή 15. Ερωτηθείσα σχετικά, απάντησε πως ήταν 100% σίγουρη για αυτό. Από πλευράς του, ο Κάβανο κατέθεσε πως ήταν «100% σίγουρος» πως δεν είχε λάβει χώρα τέτοιο περιστατικό.

Οι Δημοκρατικοί επικρότησαν την κατάθεση της Φορντ ως αξιόπιστη και θαρραλέα. Κάποιοι Ρεπουμπλικανοί και ο πρόεδρος Τραμπ έχουν χαρακτηρίσει τους ισχυρισμούς της Φορντ και άλλων δύο γυναικών ως τμήματα μιας εκστρατείας δυσφήμησης. Η ίδια είπε στην επιτροπή πως δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο, προσθέτοντας πως «είμαι ανεξάρτητη και δεν είμαι πιόνι κανενός».

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή