ΔΙΕΘΝΕΣ
24/08/2019 20:48 EEST | Updated 24/08/2019 20:55 EEST

ΗΠΑ: Ο πρώτος θάνατος που σχετίζεται με το άτμισμα προκαλεί συναγερμό

Την ώρα που οι ειδικοί ερευνούν μια μυστηριώδη ασθένεια που φαίνεται να συνδέεται με τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

danchooalex via Getty Images

Ενας ασθενής στο Ιλινόις πέθανε μετά την εμφάνιση μιας σοβαρής αναπνευστικής νόσου που του προκάλεσε το άτμισμα - κάτι που καταγράφεται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, λένε αξιωματούχοι της υγειονομικής περίθαλψης.

Το περιστατικό αυτό έρχεται την ώρα που οι ειδικοί ερευνούν μια μυστηριώδη ασθένεια που έχει κάνει την εμφάνισή της στην Αμερική και φαίνεται να συνδέεται με τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δήλωσαν ότι υπήρχαν 193 «πιθανές περιπτώσεις» σε 22 αμερικανικές πολιτείες.

Πολλές από τις περιπτώσεις περιλαμβάνουν το άτμισμα THC, της κύριας δραστικής ουσίας στην κάνναβη, ανέφεραν οι ειδικοί του CDC.

Τα συμβάντα αυτά σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών, μεταξύ 28 Ιουνίου και 20 Αυγούστου.

Το άτομο που πέθανε «νοσηλευόταν με ανεξήγητη ασθένεια μετά χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου», δήλωσε η Δρ Τζένιφερ Λέιντεν, επικεφαλής ιατρός και επιδημιολόγος στο Ιλινόις.

Ο διευθυντής του CDC, Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, δήλωσε: «Είμαστε λυπημένοι που μαθαίνουμε για τον πρώτο θάνατο που σχετίζεται με το ξέσπασμα σοβαρής πνευμονικής νόσου ανάμεσα σε εκείνους που χρησιμοποιούν συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου ή ατμίσματος».

«Αυτός ο τραγικός θάνατος στο Ιλλινόις ενισχύει τους σοβαρούς κινδύνους που συνδέονται με τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου» πρόσθεσε.

Ποια είναι η ασθένεια

Η αιτία της μυστηριώδους νόσου δεν έχει εντοπιστεί, αλλά όλα περιλαμβάνουν το άτμισμα με κάποιο τρόπο.

Οι πάσχοντες είχαν συμπτώματα όπως βήχας, δύσπνοια και κόπωση ενώ σε μερικές περιπτώσεις εμφάνισαν εμετό και διάρροια. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μια μολυσματική ασθένεια - όπως ένας ιός ή βακτηρίδια - ήταν υπεύθυνη για τα κρούσματα αυτά.

Nijat Nasibli via Getty Images

Αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη που παραμένουν άλυτο μυστήριο. «Δεν είναι σαφές εάν οι περιπτώσεις αυτές έχουν κοινή αιτία ή αν είναι διαφορετικές ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα», ανέφεραν οι γιατροί.

Υπήρξαν συνολικά 22 περιπτώσεις στην πολιτεία του Ιλινόις, με ασθενείς ηλικίας 17 έως 38 ετών.

Οι 22 πολιτείες που πλήττονται από αυτό το φαινόμενο βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στο κέντρο και στα βορειοανατολικά της χώρας, από τη Μινεσότα έως τη Βόρεια Καρολίνα, αν και έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στην Καλιφόρνια, το Τέξας και το Νέο Μεξικό.

Οι αξιωματούχοι έχουν διατάξει τη διεξαγωγή εργαστηριακών δοκιμών στα υγρά που χρησιμοποιούνται στο άτμισμα, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τυχόν επιβλαβείς ουσίες.

Είναι γνωστό ότι υπάρχει «μαύρη αγορά» για τα δοχεία που περιέχουν THC, τα οποία πωλούνται νόμιμα μέσω ιατρικών διαγνωστικών σε ορισμένες πολιτείες.

Οι χρήστες στις διαδικτυακές κοινότητες έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους των πλαστών συσκευών χωρίς ρύθμιση.

Είναι το άτισμα ασφαλές;

Ακόμη δεν έχει εντοπιστεί καμία αιτία για αυτή τη νέα μυστηριώδη ασθένεια -  ούτε η σχέση της με τα προϊόντα THC είναι ακόμη σαφής.

Ο Μιτς Ζέλερ από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δήλωσε ότι είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι «βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια αυτών των ερευνών, προσπαθώντας να ενώσουμε τα γεγονότα».

Είπε ότι ο FDA διερευνά το κατά πόσον τα προϊόντα χρησιμοποιήθηκαν όπως είχαν προβλεφθεί ή τροποποίθηκαν με προσθήκη άλλων ουσιών.

Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ενωσης Ατμίσματος, Γκρέγκορι Κόνλει, δήλωσε την Πέμπτη ότι ήταν «σίγουρος» ότι τα κρούσματα προκλήθηκαν από συσκευές που περιέχουν κάνναβη ή άλλα συνθετικά ναρκωτικά και όχι νικοτίνη.

Αλλά ο Δρ Μπράιαν Κινγκ από το γραφείο του CDC προειδοποίησε να μην σκεφτεί κανείς ότι είναι ασφαλής.

«Γνωρίζουμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν εκπέμπουν αβλαβή αεροζόλ», είπε.

«Υπάρχουν διάφορα επιβλαβή συστατικά που έχουν ταυτοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένων εξαιρετικά λεπτών σωματιδίων, βαρέων μετάλλων όπως ο μόλυβδος και χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο» ανέφερε. Εξάλλου, περιέχουν diacetyl - ένα ενισχυτικό γεύσης γεύση που χρησιμοποιείται για να δώσει ένα «βουτυρώδες» άρωμα - το οποίο έχει συνδεθεί με την ασθένεια.

Προειδοποίησε, επίσης, για το ενδεχόμενο παρόμοια περιστατικά να συνέβαιναν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να έχει γίνει γνωστό. «Είναι πιθανό ότι οι αναφερθείσες περιπτώσεις θα μπορούσαν να είχαν συμβεί προτού ξεκινήσει αυτή η έρευνα», ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί πως τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν πεθάνει στις ΗΠΑ, αφού το ηλεκτρονικό τους τσιγάρο εξερράγη στο πρόσωπό τους.

Πηγή: BBC