ΔΙΕΘΝΕΣ
16/12/2020 09:54 EET | Updated 16/12/2020 09:57 EET

ΗΠΑ: Ο Τραμπ έχει διατάξει πιο πολλές εκτελέσεις από ό,τι όλες οι πολιτείες συνολικά το 2020

Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας ένας πρόεδρος καταγράφει τέτοιο θλιβερό στατιστικό.

ASSOCIATED PRESS

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι έχει προσθέσει μια ακόμη διόλου τιμητική διάκριση στην προεδρία του - για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει εκτελέσει σε ένα χρόνο περισσότερους θανατοποινίτες από ό,τι όλες οι πολιτείες μαζί.

Κατά τη διάρκεια του 2020, η κυβέρνηση Τραμπ έσπευσε να εκτελέσει 10 κρατούμενους, καταργώντας ουσιαστικά την τάση περιορισμού αυτής της πρακτικής που επικρατεί εδώ και αρκετά χρόνια.

ASSOCIATED PRESS

Η δίψα της κυβέρνησης Τραμπ για αίμα αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση του Κέντρου Πληροφοριών για τη Θανατική Ποινή (DPIC). Τα τελευταία χρόνια, η ετήσια ανασκόπηση καταδείκνυε τη σταθερή μείωση των εκτελέσεων, οι οποίες πραγματοποιούνταν από μεμονωμένες πολιτείες.

Αυτό το μοτίβο συνεχίστηκε σε επίπεδο πολιτειών και το 2020, χάρη και στην πανδημία του κορονοϊού που περιόρισε έναν ήδη χαμηλό αριθμό προγραμματισμένων εκτελέσεων. Μόνο πέντε πολιτείες - η Αλαμπάμα, η Τζώρτζια, το Μιζούρι, το Τενεσί και το Τέξας - πραγματοποίησαν «δικαστικές δολοφονίες». Και μόνο το Τέξας προχώρησε σε περισσότερες από μία, καταγράφοντας τον χαμηλότερο αριθμό εκτελέσεων από τις πολιτείες από το 1983.

Οι πολιτείες προχώρησαν συνολικά σε επτά εκτελέσεις ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε 10. Παρά τις βιαστικές ομοσπονδιακές δολοφονίες, αυτός ο αριθμός εξακολουθεί να ισοδυναμεί με τις λιγότερες εκτελέσεις στις ΗΠΑ από το 1991.

ASSOCIATED PRESS

Ενάντια σε αυτή την καθοδική πορεία, οι ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ ξεχωρίζουν ως θλιβερή εκτροπή.

Σε αντίθεση με τις πολιτείες όπου εφαρμόζεται η θανατική ποινή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επέμεινε να προχωρήσει σε εκτελέσεις. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε έκρηξη κρουσμάτων Covid-19 στο Ομοσπονδιακό Σωφρονιστικό Συγκρότημα, στο Τερ Οτ της Ιντιάνα, στο οποίο - σύμφωνα με την έκθεση του DPIC μολύνθηκαν με τον ιό τουλάχιστον εννέα μέλη των ομάδων εκτέλεσης.

Είναι ενδεικτικό ότι από τότε που ο Τραμπ έχασε τις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκότωσε τρεις κρατούμενους: τον Ορλάντο Χολ, τον Μπράντον Μπερνάρντ και τον Αλφρεντ Μπουρζουά. Η τελευταία φορά που ένας πρόεδρος με χαμένη την εξουσία διέταξε εκτέλεσεις ήταν το 1889, όταν η κυβέρνηση του Γκρόβερ Κλίβελαντ σκότωσε έναν Ινδιάνο της φυλής Choctaw με το όνομα Ρίτσαρντ Σμιθ.

Και οι τρεις εκτελέσεις αυτές που υπέγραψε εσχάτως ο Τραμπ αφορούσαν αφροαμερικανούς.

ASSOCIATED PRESS

Υπήρχαν, ωστόσο, και κάποια καλά νέα. Τον Μάρτιο, το Κολοράντο έγινε η 22η πολιτεία που καταργεί τη θανατική ποινή. Η Λουιζιάνα και η Γιούτα δεν έχουν εκτελέσει κανέναν εδώ και 10 χρόνια.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο νέος εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, υποσχέθηκε να εξαλείψει τη θανατική ποινή. Αλλά μέχρι να μπει στον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου, ο Τραμπ παραμένει επικεφαλής. Τρεις ακόμη ομοσπονδιακοί κρατούμενοι αναμένεται να πεθάνουν - συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας  - προτού τελειώσει η θητεία του.

Πηγή: Guardian