ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί ζητούν από αρμόδια υπηρεσία να επιτρέψει τη μετάβαση στη νέα προεδρία

Η επικεφαλής της General Services Administration μπλοκάρει χρηματοδότηση για την ομάδα του Τζο Μπάιντεν που θα επέτρεπε την ομαλότερη μετάβαση μεταξύ των δύο προεδριών.
ASSOCIATED PRESS

Οι Δημοκρατικοί ζητούν από μια σημαντική κυβερνητική υπηρεσία να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν και να συνδράμει στη μετάβαση μεταξύ των δύο προεδριών, εν όψει της ορκωμοσίας του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Η General Services Administration, της οποίας ηγείται η διορισμένη από τον Τραμπ Έμιλι Μέρφι, δεν έχει υπογράψει τα έγγραφα που θα έγιναν στον Μπάιντεν και την ομάδα του πρόσβαση σε εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης για τη μετάβαση, καθώς και επίσημη πρόσβαση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και εξοπλισμό για να προετοιμαστούν για τη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με την The Washington Post.

Μέχρι η Μέρφι να επιβεβαιώσει επίσημα ότι ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές, ο πρώην αντιπρόεδρος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε κυβερνητικά κονδύλια ή να επικοινωνήσει με ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Η ομάδα του Μπάιντεν, πχ, δεν μπορεί να έχει τις ίδιες ενημερώσεις για θέματα υπηρεσιών πληροφοριών με τον Τραμπ, λόγω της άρνησης της GSA να υπογράψει τα εκλογικά αποτελέσματα. Η αναγνώριση της νίκης του Μπάιντεν επίσης θα έδινε στην ομάδα του πρόσβαση σε 9,9 εκατ. δολάρια για μισθούς και δαπάνες μέχρι την ορκωμοσία.

«Ελπίζουμε να αναγνωρίζετε πως κάθε ώρα από τώρα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2021 είναι κρίσιμη για τις προετοιμασίες της ομάδας μετάβασης ώστε να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές, πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το έθνος μας» ανέφεραν σε επιστολή τους προς τη Μέρφι οι γερουσιαστές Μπεν Κάρντιν και Κρις Βαν Χόλεν.

Η αντιπαράθεση μεταξύ της GSA και της ομάδας του Μπάινεν είναι μάλλον απίθανο να τελειώσει σύντομα. Ο Τραμπ αρνείται να παραδεχτεί την ήττα του, επικαλούμενος αβάσιμους ισχυρισμούς για ευρεία νοθεία. Κορυφαίοι Ρεπουμπλικανοί τον στηρίζουν.

Εκπρόσωπος της GSA ανέφερε στο Politico τη Δευτέρα πως η θέση της υπηρεσίας πάνω στο θέμα είναι αμετάβλητη.

Κάποιοι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών είπαν τη Δευτέρα ότι ήταν ώρα να αρχίσει η διαδικασία μετάβασης, ενώ παράλληλα αναγνώριζαν πως ο Τραμπ είχε δικαίωμα να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα στο δικαστήριο.

Δημοφιλή