ΔΙΕΘΝΕΣ
10/06/2020 07:19 EEST

Τραμπ: Η μεγαλύτερη καθίζηση ποσοστών εν ενεργεία προέδρου από το 1992

Εχει να συμβεί από την εποχή του Μπιλ Κλίντον.

Pool via Getty Images

Η πανδημία του κορονοϊού, η σοβαρή οικονομική ύφεση και οι εκτεταμένες διαδηλώσεις μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ θα αποτελούσαν σοβαρή πολιτική πρόκληση για οποιονδήποτε πρόεδρο επιδίωκε την επανεκλογή του. Σίγουρα, μια τέτοια αντιμετωπίζει και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τα ποσοστά αποδοχής του έχουν πέσει στο -12,7% μεταξύ εγγεγραμμένων ή πιθανών ψηφοφόρων, από -6,7% στις 15 Απριλίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του FiveThirtyEight.

Και τώρα ένα κύμα νέων δημοσκοπήσεων δείχνει τον Τζο Μπάιντεν με σημαντικό εθνικό προβάδισμα, τοποθετώντας τον σε ισχυρή θέση για να εκδιώξει έναν εν ενεργεία πρόεδρο - κάτι ανάλογο έχει να συμβεί από την εποχή του Μπιλ Κλίντον το καλοκαίρι του 1992.

JIM WATSON via Getty Images

Ο Μπάιντεν προηγείται του Αμερικανού προέδρου κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες, σε έναν μέσο όρο των πρόσφατων δημοσκοπήσεων. Πρόκειται για μια περαιτέρω βελτίωση των ποσοστών του, σε σχέση με το προβάδισμα των έξι μονάδων που είχε σε μια παρόμοια σειρά δημοσκοπήσεων στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου. Εκτοτε, ο Μπέρνι Σάντερς εγκατέλειψε τη μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών, η πανδημία του κορονοϊού έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις στις ΗΠΑ και η υποστήριξη στον Τραμπ σταδιακά αποσαθρώθηκε.

Η διάβρωση που υπέστη η εικόνα του Τραμπ ήταν αρκετά ευρεία, σχεδόν όλες σε όλες τις δημογραφικές ομάδες. Αλλά σε πιο μακροπρόθεσμο πλαίσιο, η μεγάλη αποδυνάμωσή του εντοπίζεται στο γυναικείο κοινό.

Οι γυναίκες θα έπρεπε να τον έχουν οδηγήσει στην ήττα ήδη πριν από 4 χρόνια, δεδομένης της αντιμετώπισής του προς το γυναικείο φύλο και των ισχυρισμών σε βάρος του για σεξουαλικές επιθέσεις. Αλλά μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευσή του αυτή τη φορά.

Ο Τραμπ υπολείπεται έναντι του Μπάιντεν κατά 25 μονάδες στο γυναικείο κοινό, πολύ χειρότερο από το έλλειμμα των 14 μονάδων πριν από τέσσερα χρόνια. Εξακολουθεί να ηγείται στο ανδρικό κοινό με έξι μονάδες στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, περίπου το ίδιο προβάδισμα με εκείνο στις τελικές δημοσκοπήσεις του 2016.

SAUL LOEB via Getty Images

Βραχυπρόθεσμα, η μείωση της δημοτικότητας του Τραμπ είναι ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων χωρίς πτυχίο κολεγίου. Στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι λευκοί ψηφοφόροι χωρίς πτυχίο είναι υπέρ του Τραμπ κατά 21 μονάδες, πολύ κάτω από το 31% τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και κάτω από το προβάδισμα του 29% που κατέγραφε στις τελικές δημοσκοπήσεις το 2016.

Ο Τραμπ δεν έχασε απλώς την υποστήριξη τους. Ο Μπάιντεν σημείωσε αύξηση κατά μέσο όρο 37% μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων χωρίς πτυχίο. Το νούμερο αυτό θα ήταν αρκετό για να του εξασφαλίσει την προεδρία, δεδομένης της σημαντικής του δύναμικής του μεταξύ των λευκών απόφοιτων κολεγίων.

Στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι λευκοί απόφοιτοι κολεγίου υποστηρίζουν τον Μπάιντεν κατά 20% περισσότερο, τέσσερις μονάδες παραπάνω από την άνοιξη. Είναι επίσης μια αύξηση 8% για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών από το 2016 και 26% από το 2012.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Μπάιντεν εξακολουθεί να έχει προβάδισμα 7% μεταξύ των ψηφοφόρων 65 και άνω στις πιο πρόσφατες έρευνες, παρά το είδος των φυλετικών ταραχών που οδήγησαν πολλούς από αυτούς τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τους Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους σε διάφορα σημεία της ζωής τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το προβάδισμα του Μπάιντεν μεταξύ των ηλικιωμένων ψηφοφόρων είναι κάπως μικρότερο από ό,τι πριν από λίγους μήνες, είτε αντανακλώντας τον στατιστικό λάθος των μικρών σε μέγεθος δειγμάτων είτε αντικατοπτρίζοντας τις συνέπειες των πρόσφατων γεγονότων.

JIM WATSON via Getty Images

Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι επιβλητικό πλεονέκτημα για τον Μπάιντεν σε σύγκριση με το έλλειμμα 5% της Κλίντον σε αυτή την ηλικιακή ομάδα πριν από τέσσερα χρόνια.

Ισως το πιο εκπληκτικό ενόψει των πρόσφατων γεγονότων είναι ότι ο Μπάιντεν δεν έχει σημειώσει ουσιαστικά κέρδη στους μη λευκούς ψηφοφόρους. Προηγείται με 46% στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις - μια μόνο μονάδα περισσότερη από τις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Φυσικά, απομένουν πέντε μήνες μέχρι τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Υπάρχει αρκετός χρόνος για τον Τραμπ να ανατρέψει την κατάσταση, όπως έκανε στην τελική έκβαση της καμπάνιας του 2016. 

Δεν είναι σίγουρο ότι οι διαμαρτυρίες σήμερα, ή ακόμη και η καθυστερημένη αντίδραση του Τραμπ στην πανδημία, θα έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στους ψηφοφόρους τον Νοέμβριο όσο τώρα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα είναι το εθνικό πολιτικό κλίμα στην Αμερική σε πέντε μήνες.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ μπορούν ακόμα να ελπίζουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, πριν από ένα πιθανό δεύτερο κύμα κορονοϊού.

Αλλά τα δεδομένα προς το παρόν δεν δείχνουν κάτι τέτοιο και τα γεγονότα σίγουρα δεν λειτουργούν υπέρ του Αμερικανού προέδρου.

Εάν διεξάγονταν οι εκλογές σήμερα, ο Μπάιντεν θα κέρδιζε άνετα, χάρη στη δύναμή του σε σύγκριση με την Κλίντον προ τετραετίας στους λευκούς ψηφοφόρους και ιδιαίτερα σε εκείνους που δεν έχουν πτυχίο. Θα κέρδιζε ακόμη και αν οι δημοσκοπήσεις ήταν τόσο κακές όσο εκείνες πριν από τέσσερα χρόνια.

Πηγή: New York Times