ΗΠΑ: Πρώτα επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ

ΗΠΑ: Πρώτα επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ
Yuri Gripas / Reuters

Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, που εμποδίζει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, συζητήθηκε σε συνάντηση στο αμερικανικό Πεντάγωνο μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, με τη Σκοπιανή ομόλογό του, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, την Τρίτη.

Σε ανακοίνωση της Ντέινα Γουάιτ, εκπροσώπου του Πενταγώνου, για τη συνάντηση (όπου η ΠΓΔΜ αναφέρεται ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»), αναφέρεται πως οι Μάτις και Σεκερίνσκα συζήτησαν το θέμα, με τη Γουάιτ να σημειώνει πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος και εμμένουν στην απόφαση του ΝΑΤΟ στη σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008.

Όπως σημειώνεται σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Radio Free Europe- Radio Liberty, ο Μάτις επαίνεσε τις προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα αποδώσουν καρπούς σύντομα. «Δεν θέλουμε να σας δούμε να σταματάτε στο κατώφλι του ΝΑΤΟ» είπε, σημειώνοντας πως ήταν σοφή η απόφαση στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 να προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, «μόλις επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα».

Επίσης, επαίνεσε την πρόσφατη αύξηση των σκοπιανών αμυντικών δαπανών και το σχέδιο για επίτευξη του στόχου του 2% του ΑΕΠ στην άμυνα, όπως έχει συμφωνηθεί από τη συμμαχία. Παράλληλα ευχαρίστησε τα Σκόπια για την συμβολή τους σε μια σειρά στρατιωτικών αποστολών όπως στο Αφγανιστάν, στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και στο Ιράκ.

Δημοφιλή