ΗΠΑ: Σε δίκη τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες με κατηγορίες για πρόκληση "επιδημίας" οπιοειδών

Ποιες οι εταιρείες που κατηγορούνται ότι προωθούσαν με παραπλανητικό τρόπο στην αγορά εθιστικά παυσίπονα.
japatino via Getty Images

Τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες αναμένεται σήμερα να αντιμετωπίσουν δίκη σε μια αγωγή αρκετών μεγάλων κομητειών στην Καλιφόρνια που διεκδικούν περισσότερα από 50 δισεκ. δολάρια ως αποζημίωση από τις εταιρίες τις οποίες κατηγορούν ότι συνέβαλαν στην πρόκληση μιας ‘επιδημίας’ οπιοειδών προωθώντας με παραπλανητικό τρόπο στην αγορά εθιστικά παυσίπονα.

Η υπόθεση εναντίον των Johnson & Johnson, Teva Pharmaceutical Industries Ltd, Endo International PLC και της μονάδας Allergan της AbbVie είναι μία από τις χιλιάδες αγωγές που έχουν κατατεθεί από πολιτείες και τοπικές κυβερνήσεις που επιδιώκουν να καταστήσουν υπόλογες τις φαρμακευτικές εταιρίες για την κρίση των φαρμάκων.

Τα οπιοειδή είχαν ως αποτέλεσμα θανάτους από υπερβολική δόση σχεδόν 500.000 ανθρώπων από το 1999 μέχρι το 2019 στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Οι πολυπληθείς κομητείες Σάντα Κλάρα, Λος Άντζελες και Όραντζ και η πόλη Όκλαντ κατηγορούν τις εταιρίες ότι προωθούσαν με παραπλανητικό τρόπο παυσίπονα έτσι ώστε να υποβαθμίζονται οι κίνδυνοι εθισμού. Οι φαρμακοβιομηχανίες που υποστηρίζουν ότι ενήργησαν κατάλληλα και ότι δεν προκάλεσαν την επιδημία.

Αν ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της κομητείας Όραντζ Πίτερ Γουίλσον κρίνει πως οι εταιρίες είναι υπόλογες, οι κομητείες λένε πως οι εταιρίες θα πρέπει να καταβάλουν 50 δισεκ. δολάρια για να καλύψουν τα κόστη της δημόσιας παρενόχλησης που προκάλεσαν συν τις ποινές.

Περισσότερες από 3.400 παρόμοιες αγωγές έχουν κατατεθεί σε εθνικό επίπεδο σχετικά με την επιδημία οπιοειδών. Η μοναδική άλλη υπόθεση που παραπέμφθηκε σε δίκη είχε ως αποτέλεσμα η πολιτεία τις Οκλαχόμα να κερδίσει μια απόφαση 465 εκατ. δολαρίων σε βάρος της J&J, η οποία έχει ασκήσει έφεση.

Άλλες υποθέσεις πρόκειται να παραπεμφθούν σε δίκη τους επόμενους μήνες, ασκώντας νέα πίεση στις εταιρίες να φθάσουν σε διακανονισμούς.

Οι τρεις μεγαλύτερες εταιρίες διανομής φαρμάκων των ΗΠΑ ―οι McKesson Corp, AmerisourceBergen Corp και Cardinal Health Inc― καθώς και η J&J έχουν προτείνει την καταβολή συνολικά 26 δισ. για την επίλυση των υποθέσεων εναντίον τους. Η προτεινόμενη συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Δημοφιλή