ΗΠΑ: Σε καραντίνα 40 εκατ. πολίτες στην Καλιφόρνια

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 56% των Καλιφορνέζων (ή 25,5 εκατομμύρια ανθρώποι) ενδέχεται να μολυνθεί από τον κορονοϊό.
|

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, έδωσε εντολή την Πέμπτη στους πολίτες της περιοχής να παραμείνουν υποχρεωτικά στα σπίτια τους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και να βγαίνουν μόνο για τις απολύτως απαραίτητες δουλειές ή για την μετάβαση τους στην εργασία.

Η Καλιφόρνια, η οποία φιλοξενεί περίπου 40 εκατομμύρια ανθρώπους, γίνεται η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που δίνεται μια τέτοια εντολή. Το αυστηρό μέτρο, που έχει στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού, ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την Πέμπτη το βράδυ (τοπική ώρα)

«Είμαστε σίγουροι ότι οι άνθρωποι στην πολιτεία της Καλιφόρνια θα συμμορφωθούν με αυτό», ανέφερε ο Νιούσομ σε συνέντευξη Τύπου.

Οι Καλιφορνέζοι επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους για εξωτερικές δουλειές, όπως να πάμε στο σούπερ μάρκετ ή στο φαρμακείο. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θεωρούνται απαραίτητες επιτρέπεται επίσης να εργάζονται εκτός σπιτιού.Οι κάτοικοι εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν βόλτες έξω, εφόσον τηρούν τις απαραίτητες κοινωνικές αποστάσεις.

Οι κανόνες αυτοί ισχύουν μέχρι νεωτέρας. Ο Νιούσομ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την επιβολή του νόμου αλλά παρότρυνε τους Καλιφορνέζους να χρησιμοποιήσουν την «κοινή λογική» τους και να συμμορφωθούν.

Η Καλιφόρνια έχει πάνω από 1.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορινοϊού και τουλάχιστον 19 άτομα έχουν πεθάνει από τον COVID-19. Ο ρυθμός μόλυνσης απειλεί να κατακλύσει τα νοσοκομεία της Πολιτείας και υπάρχουν φόβοι ότι θα υπάρχουν ελλείψεις έως και 10.000 νοσοκομειακών κρεβατιών.

Αρκετές κομητείες της πολιτείας, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων περιοχών του Σαν Φρανσίσκο και του Λος Αντζελες, υιοθέτησαν παρόμοια μέτρα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σε μια επιστολή προς τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Νιούσομ ζήτησε περαιτέρω ομοσπονδιακή βοήθεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 56% των Καλιφορνέζων (ή 25,5 εκατομμύρια ανθρώποι) μπορεί να μολυνθεί στο χειρότερο σενάριο.

«Θέλουμε να ρίξουμε αυτούς τους αριθμούς προς τα κάτω. Αυτός είναι ο σκοπός αυτής της διαταγής» εξήγησε ο Νιούσομ.

Ο κυβερνήτης έχει εφαρμόσει αρκετές άλλες πολιτικές που στοχεύουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε πολιτειακά ταμεία έκτακτης ανάγκης και της εξουσιοδότησης των τοπικών αρχών να σταματήσουν τις εξώσεις καθώς μειώνεται η απασχόληση.

Εχει ζητήσει επίσης 1 δισεκατομμύριο ομοσπονδιακά κονδύλια από το Κογκρέσο για να αυξήσει την ικανότητα νοσηλείας σε ολόκληρη την πολιτεία, να αγοράσει πρόσθετο ιατρικό εξοπλισμό και να παράσχει περισσότερη βοήθεια σε ευάλωτους ανθρώπους.

Παράλληλα, η Πολιτεία της Καλιφόρνια ζήτησε από τον πρόεδρο Τραμπ την «άμεση» αποστολή ενός πλωτού νοσοκομείου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι του Λος Αντζελες, καθώς προετοιμάζεται για μία αύξηση στα περιστατικά μόλυνσης από τον κορονοϊό μέσα στις επόμενες οκτώ εβδομάδες.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε ανακοινώσει προγενέστερα μέσα στην εβδομάδα ότι τα πλωτά νοσοκομεία του ναυτικού «Mercy» και «Comfort» θα αναπτυχθούν στην Ανατολική και τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, καθώς τα συστήματα υγείας των αμερικανικών Πολιτειών δέχονται πιέσεις από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα