ΔΙΕΘΝΕΣ
12/11/2020 09:02 EET | Updated 12/11/2020 09:04 EET

ΗΠΑ: Σιωπηλή δημόσια εμφάνιση του Τραμπ, αναβρασμός στον Λευκό Οίκο

Οι σκέψεις και οι κινήσεις για την επόμενη ημέρα ενός ηττημένου προέδρου σε άρνηση.

ASSOCIATED PRESS

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε την Τετάρτη δημόσια εμφάνιση περίπου 12 λεπτών τιμώντας τους Αμερικανούς βετεράνους πολέμου - μια επίφαση κανονικότητας για έναν Λευκό Οίκο που είναι «παγωμένος» εξαιτίας ενός ηττημένου προέδρου που εξετάζει τις επιλογές του, κυρίως κυρίως απέχοντας από τους μηχανισμούς διακυβέρνησης και προσπαθώντας να μπλοκάρει τον αναπόφευκτο διάδοχό του.

Η παρουσία του Τραμπ στον ετήσιο εορτασμό της Ημέρας των Βετεράνων, στο Εθνικό Νεκροταφείο του Αρλινγκτον, ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνισή του για λόγους που άπτονται των καθηκόντων του εδώ και μία εβδομάδα. Τις τελευταίες ημέρες το μόνο που έκανε ήταν θυμωμένες αναρτήσεις στο twitter, επιμένοντας στους αβάσιμους ισχυρισμούς του περί νοθείας στην καταμέτρηση των ψήφων κατά τις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές.

Ο Τραμπ δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση ενώπιον δημοσιογράφων από τότε που ο Τζο Μπάιντεν ανακηρύχθηκε επίσημα νικητής των εκλογών το περασμένο Σάββατο.

BRENDAN SMIALOWSKI via Getty Images

Στο μεταξύ, οι συνεργάτες και οι βοηθοί του γίνονται όλο και πιο σίγουροι ότι οι νομικές προκλήσεις δεν θα αλλάξουν το αποτέλεσμα των εκλογών, σύμφωνα με επτά μέλη της εκστρατείας του και αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που μίλησαν με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Πριν ξεκινήσει για την τελετή στο Αρλινγκτον, ο Τραμπ έγραψε ξανά στο Twitter για «ψεύτικους ψηφοφόρους» και για «απάτη» στην ψηφοφορία. Αργότερα δημοσίευσε ένα αμφιλεγόμενο βίντεο, που φέρεται να δείχνει εργαζομένους στις κάλπες να συλλέγουν ψηφοδέλτια εκτός προθεσμίας και έγραψε: «Σε αυτό το σημείο έχει φτάσει η χώρα μας;».

Παρόλο που το επίσημο πρόγραμμά του δεν είχε δημόσια γεγονότα, ο Τραμπ έκανε αρκετές κινήσεις - απολύοντας τον υπουργό Αμυνας, Μαρκ Εσπερ, και εγκαθιστώντας τρεις πιστούς του συνεργάτες σε κορυφαίες θέσεις της Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ. 

Ορισμένοι υποστηρικτές απορρίπτουν την πεποίθηση ότι ο Τραμπ παρακάμπτει τα προεδρικά του καθήκοντα.

Ωστόσο, λίγοι είναι οι ανώτεροι υπάλληλοι που έχουν βρεθεί κοντά στον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο τις τελευταίες ημέρες, με πολλούς να βρίσκονται είτε σε καραντίνα έχοντας διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό, είτε σε απομόνωση ή απλά δεν θέλουν να βρίσκονται κοντά στο Οβάλ Γραφείο, σύμφωνα με τους υπαλλήλους του Λευκού Οίκου και αξιωματούχους της εκστρατείας του Τραμπ.

Ορισμένοι υπάλληλοί του, πάντως, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να αλλάξει μέσω της δικαστικής οδού. Αλλά υπάρχει μια αυξανόμενη παραδοχή μεταξύ των περισσότερων ότι οι εκλογές έχουν χαθεί και ότι πρέπει να εγκαταλείψουν στις 20 Ιανουαρίου.

Οι διαθέσεις του Τραμπ αμφιταλαντεύονται τις τελευταίες ημέρες. Μερικές φορές βράζει από θυμό επειδή έχασε από έναν υποψήφιο που δεν σέβεται και πιστεύει ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης – συμπεριλαμβανομένου αυτού που θεωρεί ως συνήθως φιλικό απέναντί του Fox News – δούλεψαν εναντίον του. Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν στην πεποίθησή του ότι υπήρξαν παραβάσεις με τις επιστολικές ψήφους.

ASSOCIATED PRESS

Ομως, οι βοηθοί του λένε ότι είναι πιο ήρεμος από ό, τι υποδηλώνουν τα tweet του, δείχνοντας μεγαλύτερη κατανόηση για την κατάσταση και πιστεύοντας ότι πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται, δίνοντας κάτι σαν «παράσταση» για τους 70 εκατομμύρια ανθρώπους που τον ψήφισαν, στους οποίους θέλει να δείξει ότι εξακολουθεί να παλεύει. Τις τελευταίες ημέρες, μερικοί βοηθοί του, συμπεριλαμβανομένης της κόρης του Ιβάνκα, άρχισαν να του μιλούν για ένα φινάλε, εγείροντας ερωτήματα για το πόσο καιρό πρέπει να πολεμήσει ακόμη.

Εκτός Λευκού Οίκου, πρώην σύμμαχοί του ασκούν κριτική στον Τραμπ, λέγοντας ότι πιθανώς έκανε ανεπανόρθωτη ζημιά στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Αλλά κανένας στον εσωτερικό του κύκλο δεν του λέει σθεναρά να σταματήσει.

Αν και βρισκόταν στο Οβάλ Γραφείο ως αργά τη νύχτα τουλάχιστον δύο ημέρες αυτήν την εβδομάδα, ο Τραμπ δεν έκανε τίποτα σχετικό με τη διακυβέρνηση. Αντ’ αυτού ήταν όλη την ώρα στα τηλέφωνα, καλώντας φιλικούς κυβερνήτες - σε «κόκκινες» πολιτείες όπως η Αριζόνα, το Τέξας και η Φλόριντα - και σημαντικούς έμπιστους στα συντηρητικά μέσα.

Ωστόσο, δεν ανταποκρίνεται στους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές στο βαθμό που το έκανε πριν από τις εκλογές. Εχοντας εμμονή με τις ειδήσεις, παρακολουθούσε ακόμη περισσότερο τηλεόραση από ό,τι συνήθως τις τελευταίες εβδομάδες, συχνά από την ιδιωτική του τραπεζαρία ακριβώς έξω από το Οβάλ Γραφείο.

ASSOCIATED PRESS

Η προσέγγιση του Τραμπ σε δύο κρίσιμες εκλογικές μάχες στη Τζόρτζια για τη Γερουσία παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα: Δεν έχει ακόμη δείξει εάν θα κάνει εκστρατεία εκεί και οι βοηθοί του έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι μια εκτεταμένη νομική μάχη θα μπορούσε να αποδυναμώσει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων.

Ο Τραμπ έχει αρχίσει, ωστόσο, να μιλάει για το μέλλον του, μετά την αποχώρησή του. Εμφανίζεται να σκέφτεται για μια υποψηφιότητα ξανά στις προεδρικές εκλογές το 2024 και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι τουλάχιστον θα φλερτάρει ανοιχτά με την ιδέα να αυξήσει το ενδιαφέρον του για οποιεσδήποτε προσπάθειες δημιουργίας χρημάτων επιδιώκει.

Ενώ συλλογίζεται τις επιλογές του, η συμμετοχή του στην καθημερινή διακυβέρνηση του έθνους έχει σχεδόν σταματήσει: Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, δεν έχει παρακολουθήσει καμία ενημέρωση της υπηρεσίας πληροφοριών για εβδομάδες και ο Λευκός Οίκος έχει κάνει λίγα πράγματα για να διαχειριστεί την πανδημία που έχει ανέβει σε επίπεδα ρεκόρ σε πολλές πολιτείες.

Η αντίσταση του Τραμπ να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών έχει καθυστερήσει και τη διαδικασία μετάβασης. Ο επικεφαλής της Διοίκησης Γενικών Υπηρεσιών, διορισμένος από τον Τραμπ, έχει καθυστερήσει να πιστοποιήσει τον Μπάιντεν ως νικητή των εκλογών.

Η πιστοποίηση θα ελευθερώσει χρήματα για τη μετάβαση και θα ανοίξει τον δρόμο για την ομάδα του Μπάιντεν να αρχίσει να τοποθετεί μεταβατικό προσωπικό σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Ο Μπάιντεν την Τρίτη υποτίμησε τη σημασία της πιστοποίησης προς το παρόν και είπε ότι η ομάδα του συνεχίζει να προετοιμάζεται να αναλάβει ηγεσία της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ο εκλεγμένος πρόεδρος είπε, επίσης, ότι δεν ανησυχεί υπερβολικά που δεν λαμβάνει ακόμη την Ημερήσια Ενημέρωση του Προέδρου - μια πολύ διαβαθμισμένη ανάλυση πληροφοριών.

Sponsoed Post