ΔΙΕΘΝΕΣ
11/11/2020 08:48 EET

Οκτώ στους δέκα Αμερικανούς έχουν πειστεί πως στις εκλογές κέρδισε ο Μπάιντεν

Ωστόσο 4 στους 10 Ρεπουμπλικάνους έχει αμφιβολίες.

ASSOCIATED PRESS

Σχεδόν το 80% των Αμερικανών, μεταξύ αυτών οι περισσότεροι από τους μισούς είναι ψηφοφόροι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αναγνωρίζει τον Τζο Μπάιντεν ως νικητή των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos.

Ο Μπάιντεν, που χρειαζόταν 270 εκλέκτορες για να κερδίσει στις εκλογές, έχει συγκεντρώσει 279, έναντι 214 του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την Edison Research.

Συνολικά ο Μπάιντεν συγκέντρωσε 76,3 εκατομμύρια ψήφους, το 50,7%, ενώ ο Τραμπ 71,6 εκατομμύρια, 47,6% ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων σε τρεις πολιτείες.  

Νίκη των Ρεπουμπλικάνων σε μια από τις μάχες που κρίνουν την πλειοψηφία στη Γερουσία

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκινά έρευνες για τυχόν παρατυπίες στις εκλογές

Η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos πραγματοποιήθηκε από το Σάββατο το απόγευμα ως χθες Τρίτη και έδειξε ότι το 79% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές. Ένα 13% δήλωσε ότι δεν έχει κριθεί ακόμη ο νικητής, ένα 3% εκτίμησε ότι κέρδισε ο Τραμπ και το 5% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.

Περίπου έξι στους δέκα Ρεπουμπλικάνους εκτιμούν ότι έχει κερδίσει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών.

Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη την ήττα του. Βιάστηκε να δηλώσει ότι νίκησε στις εκλογές προτού καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι και στη συνέχεια κατήγγειλε, χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία, ότι είναι θύμα εκτεταμένης νοθείας.

Η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έδειξε όμως ότι το 70% των Αμερικανών –83% των Δημοκρατικών και 59% των Ρεπουμπλικάνων- κρίνει ότι οι τοπικοί εκλογικοί αξιωματούχοι “κάνουν έντιιμα δουλειά τους”.

Επίσης το 72% δήλωσε ότι ο ηττημένος θα πρέπει να παραδεχθεί το γεγονός και το 60% ότι θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, όταν ολοκληρωθεί η θητεία του Τραμπ τον Ιανουάριο.

Sponsoed Post