ΔΙΕΘΝΕΣ
05/06/2019 13:43 EEST

ΗΠΑ: Θρησκευτικός ηγέτης κατηγορείται για σωματεμπόριο και βιασμό παιδιών

Εχει πάνω από 1 εκατ. πιστούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο, που τον αποκαλούν «Απόστολο».

Εκκλησία La Luz del Mundo

Ο ηγέτης μιας διεθνούς θρησκευτικής οργάνωσης κρατείται στις ΗΠΑ με την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων, βιασμού παιδιών και άλλων κακουργημάτων.

Ο Ναασόν Χοακίν Γκαρσία, επικεφαλής της La Luz del Mundo (μτφ. Το φως του κόσμου), συνελήφθη μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Λος Αντζελες, δήλωσαν οι εισαγγελείς της Καλιφόρνια.

Ο Γκαρσία, γνωστός μεταξύ των οπαδών του ως «ο Απόστολος», και τρεις γυναίκες συγκατηγορούμενές του αντιμετωπίζουν συνολικά 26 κατηγορίες.

Η La Luz del Mundo εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία εμφανίζεται πεπεισμένη ότι ο Γκαρσία θα αποδειχθεί αθώος. Η οργάνωση, η οποία έχει την έδρα της στο Μεξικό, υποστηρίζει πως έχει πάνω από ένα εκατομμύριο οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια η επιρροή της έχει εξαπλωθεί στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε τμήματα της Καλιφόρνια με μεγάλους ισπανικούς πληθυσμούς.

ASSOCIATED PRESS

Οι κατηγορίες

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Γενικός Εισαγγελέας της Καλιφόρνια, Ξαβιέ Μπεκέρα, τόνισε πως ο Γκαρσία, Μεξικανός υπήκοος, και οι τρεις γυναίκες φέρεται ότι διέπραξαν 26 κακούργηματα στη νότια Καλιφόρνια, την περίοδο μεταξύ 2015 και 2018.

Αυτές περιλαμβάνουν την εμπορία ανθρώπων, την παιδική πορνογραφία και τον  βιασμό ανηλίκου.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι εξανάγκαζαν μικρά κορίτσια να προβαίνουν σε ασελγείς πράξεις, λέγοντάς τους ότι αν εναντιώνονταν στις επιθυμίες του «Απόστολου» θα βρίσκονταν εναντίον του Θεού.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι οπαδοί του Γκαρσία πραγματοποίησαν μαζική προσευχή γι ’αυτόν στο Μεξικό την Τρίτη.

Η οργάνωση

Η φονταμενταλιστική χριστιανική οργάνωση ιδρύθηκε το 1926 από τον παππού Γκαρσία, Εουσέμπιο Χοακίν Γκονζάλεζ και περιγράφεται από τα στελέχη της ως «αναβίωση της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας».

Οι γυναίκες καλύπτουν τα κεφάλια τους με μαντήλες κατά τη διάρκεια των λειτουργιών και κάθονται χωριστά από τους άνδρες.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησής του στη Γκουανταλαχάρα του Μεξικό, την οποία η La Luz del Mundo ονομάζει «ιερή σύγκληση», οι ηγέτες της οργάνωσης προχωρούν σε μαζικές βαπτίσεις και αποκαλούν τη διαδικασία «ιερό δείπνο».

 Πηγή: BBC