Επανάσταση στη μηχανική: Κατασκεύασαν τη μεγαλύτερη 3D «γειτονιά» σε δέκα εβδομάδες (βίντεο)

Tο 90% όσων ζουν σε πόλεις νοικιάζουν τα σπίτια τους πολύ ακριβά.
.
.
14Trees

Η Agroup στην Κένυα κατασκεύασε τη μεγαλύτερη 3D εκτυπωμένη οικονομική «γειτονία» κατοικιών στον κόσμο - και κατάφερε να εκτυπώσει τα πρώτα 10 σπίτια σε μόλις 10 εβδομάδες.

Η πρόκληση: Η Κένυα βιώνει μια σοβαρή κρίση στην οικονομικά προσιτή στέγαση.

Πάνω από το 20% των κατοίκων της ζουν σε παραγκουπόλεις όπου το καθαρό νερό είναι σπάνιο και οι ασθένειες επικρατούν. Εν τω μεταξύ, το 90% όσων ζουν σε πόλεις νοικιάζουν τα σπίτια τους πολύ ακριβά. Έχει υπολογιστεί ότι το 75% του μισθού τους φεύγει στο ενοίκιο.

Η ιδέα: Το 2016, η Holcim, μια εταιρεία δομικών υλικών, και ο όμιλος CDC, ο χρηματοοικονομικός οργανισμός ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου ( γνωστός ως British International Investment), δημιούργησαν την 14Trees, μια κοινοπραξία που επικεντρώνεται στην επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης ενός είδους φιλικού προς το περιβάλλον, προσιτού δομικού υλικού, που ονομάζεται Durabric.

Το 2021, η 14Trees ανακοίνωσε ένα σχέδιο για να προσεγγίσει την έλλειψη στέγης στην Κένυα από μια άλλη οπτική γωνία, την τρισδιάστατη εκτύπωση μιας κοινότητας 52 οικονομικών σπιτιών στην πόλη Κιλίφι. Μόλις ολοκληρωθεί, η ανάπτυξη, που ονομάστηκε «Mvule Gardens», θα είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα προσιτών κατοικιών με τρισδιάστατη εκτύπωση στον κόσμο.

«Με τη σημερινή ταχεία αστικοποίηση, πάνω από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να χρειαστούν οικονομικά προσιτή στέγαση μέχρι το 2030. Με την ανάπτυξη της τρισδιάστατης εκτύπωσης, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το κενό υποδομής σε κλίμακα για να αυξήσουμε το βιοτικό επίπεδο για όλους», δήλωσε ο Γιάν Τζένις, Διευθύνων Σύμβουλος της Holcim.

Τι νέα: Τον Φεβρουάριο του 2023, η 14Trees ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την εκτύπωση των πρώτων 10 σπιτιών στην κοινότητα. Αυτή η φάση κράτησε 10 εβδομάδες και χρειάστηκε μόνο έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Η τιμολόγηση για τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα σπίτια ξεκινά από 28.000 δολάρια - η μέση τιμή ενός σπιτιού 2 υπνοδωματίων στο Κιλίφι είναι 38.000 δολάρια. Μόλις τα σπίτια στεγαστούν και βαφτούν, η 14Trees θα τα παραδώσει στους νέους ιδιοκτήτες τους.

«Με την τρισδιάστατη εκτύπωση, μπορείτε… να χτίσετε πιο γρήγορα», δήλωσε ο Φρανσουά Περρότ, διευθύνων σύμβουλος της 14Trees.

Η ουσία: Οι περισσότεροι από τους κατοίκους της Κιμπέρα, της μεγαλύτερης παραγκούπολης της Κένυας, κερδίζουν λιγότερα από 730 δολάρια ετησίως, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα σπίτια χαμηλού κόστους είναι απρόσιτα - η μεταφορά αυτών των ανθρώπων σε ασφαλή σπίτια πιθανότατα θα απαιτήσει σημαντική επένδυση από τον Κενυάτη κυβέρνηση.

Δημοφιλή