ΗΠΑ: O πρώτος 3D εκτυπωτής μπορεί να εκτυπώσει ολόκληρη πολυκατοικία

Ενώ το πρώτο 3D-εκτυπωμένο, διώροφο σπίτι είναι σχεδόν πανέτοιμο.
Reuters

Ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής υπόσχεται να οδηγήσει κυριολεκτικά τον κλάδο της οικοδομής σε νέα επίπεδα. Ο τεράστιος εκτυπωτής που ζυγίζει περισσότερους από 12 τόνους, δημιουργεί αυτό ακριβώς που νομίζουμε: Το πρώτο 3D-εκτυπωμένο, διώροφο σπίτι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Reuters

Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα Λέσλι Λοκ, η κατασκευή θα διαρκέσει συνολικά 330 ώρες εκτύπωσης.

«Σύντομα θα βλέπουμε αρκετά τρισδιάστατα εκτυπωμένα κτίρια σε δίαφορες πολιτείες. Ωστόσο, προκειμένου να πετύχει η εκτύπωση είναι σημαντικό να γνωρίζουμε καλά τα πάντα γύρω από το μηχάνημα, ενώ φυσικά, υπάρχουν και άλλες προκλήσεις, δομικές και υλικοτεχνικές», εξηγεί η Λοκ.

Το σπίτι που βρίσκεται υπό κατασκευή διαθέτει τρία υπνοδωμάτια, ενώ η διαδικασία της εκτύπωσης βρίσκεται ήδη στα μισά. Το οίκημα έχει ήδη αγοραστεί από μια οικογένεια που επιθυμεί να διαφυλάξει την ανωνυμία της.

.
.
Reuters

Το όλο εγχείρημα έρχεται ως αποτέλεσμα της διετούς συνεργασίας της Λοκ με την Peri 3D Construction και την Cive, μια εταιρεία μηχανικών κατασκευών.

Ο Χίκματ Ζερμπέ, επικεφαλής της Cive, ελπίζει ότι αυτή η καινοτόμος τεχνική θα βοηθήσει στην ταχύτερη και φθηνότερη κατασκευή πολυκατοικιών. Επιπλέον, το σκυρόδεμα μπορεί να αντέξει τους τυφώνες, τις σφοδρές καταιγίδες, καθώς και άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα που μαστίζουν πολιτείες όπως το Τέξας και εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής διαρκώς πολλαπλασιάζονται.

Δεδομένου ωστόσο ότι ο εκτυπωτής υπόσχεται να φέρει εις πέρας όλη τη σκληρή δουλειά, σταδιακά θα χρειάζονται όλο και λιγότεροι εργάτες στο εργοτάξιο.

Πηγή: Reuters

Πήγαινε στην αρχική σελίδα