Επαρχία στην Κίνα επιτρέπει για πρώτη φορά σε άγαμους να κάνουν παιδιά και χορηγεί επιδόματα

Καθώς τα ποσοστά γάμων και γεννήσεων υποχωρούν και ο πληθυσμός μειώνεται, οι αρχές στρέφονται στις άγαμες γυναίκες.
Oscar Wong via Getty Images

Οι υγειονομικές αρχές στην επαρχία Σετσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα θα επιτρέψουν για πρώτη φορά σε άγαμους να αποκτούν οικογένεια και να επωφελούνται των επιδομάτων που προορίζονται για έγγαμα ζευγάρια, σε μια ακόμα προσπάθεια αύξησης των γεννήσεων.

Η κυβέρνηση ορίζει ότι οι έγγαμες γυναίκες επιτρέπεται βάσει νόμου να αποκτούν παιδιά, αλλά με τα ποσοστά των γάμων και των γεννήσεων να έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, οι τοπικές αρχές αναθεώρησαν το νόμικο πλαίσιο του 2019 προκειμένου να καλύπτει και τους άγαμους που θέλουν να τεκνοποιήσουν.

Από τις 15 Φεβρουαρίου, τα έγγαμα ζευγάρια και όποιοι θέλουν να αποκτήσουν παιδιά θα επιτρέπεται να εγγράφονται στα μητρώα της πέμπτης πολυπληθέστερης επαρχίας της Κίνας, ενώ δεν υπάρχει ανώτατο όριο στον αριθμό των παιδιών που μπορούν να εγγράψουν.

Το μέτρο έχει στόχο «την προώθηση μακροπρόθεσμης και ισορροπημένης εξέλιξης του πληθυσμού», ανέφερε η επιτροπή υγείας της Σετσουάν σε ανακοίνωση.

Έως τώρα, η επιτροπή επέτρεπε μόνο σε έγγαμα ζευγάρια που ήθελαν να αποκτήσουν έως δύο παιδιά να εγγράφονται στα μητρώα των τοπικών αρχών.

Ο πληθυσμός της Κίνας συρρικνώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά μέσα σε έξι δεκαετίες, οδηγώντας τις αρχές στο να ανακοινώσουν κίνητρα και μέτρα προκειμένου να τον αυξήσουν.

Το πανεθνικό σύστημα εγγραφής ζευγαριών στα μητρώα των τοπικών αρχών εξασφαλίζει ασφάλιση μητρότητας για την κάλυψη ιατρικών εξόδων, ενώ επιτρέπει στις έγγαμες να συνεχίζουν να λαμβάνουν τον μισθό τους κατά την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας.

Τα οφέλη αυτά θα επεκταθούν τώρα σε άγαμες γυναίκες και άνδρες στο Σετσουάν, που βρίσκεται στην έβδομη θέση στη χώρα σε ό,τι αφορά τον αριθμό πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών, ή άνω του 21% του πληθυσμού της, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή