Υπάρχουν και κάποιοι που δεν τους αρέσει το «Τσέρνομπιλ» του HBO – στη Ρωσία

Κατηγορούν τη CIA για το τραγικό ατύχημα και ετοιμάζουν δική τους σειρά για τα γεγονότα.
Indiewire

Όσοι δεν το γνωρίζετε ήδη, το HBO έβγαλε μια ακόμη επιτυχημένη σειρά, με εξαιρετικές κριτικές, το «Τσέρνομπιλ» (Chernobyl). Όλοι μιλούν για μια αριστουργηματική σειρά που περιγράφει με εξαιρετικό τρόπο τα γεγονότα του Απριλίου του 1986 που στιγμάτισαν την ανθρωπότητα.

Την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ, στην Ουκρανία, τότε Σοβιετική Ένωση. Το IMDb το έχει ήδη βαθμολογήσει με 9,7 και η σειρά έχει πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις για τραγικά λάθη και τις παραλήψεις πριν και μετά την έκρηξη.

Παρά την τεράστια επιτυχία της σειράς, υπάρχει μια χώρα που δεν τη έχει υποδεχτεί με ανοιχτές αγκάλες, σύμφωνα με την Washington Post: Η Ρωσία. Και ακόμη περισσότερο το Κρεμλίνο.

Good Housekeeping UK

Επίσης, όπως μεταδίδει το Hollywood Reporter μια ρωσική εταιρεία παραγωγής ετοιμάζει μια νέα σειρά για το Τσέρνομπιλ, στην οποία κατηγορούνται οι ΗΠΑ ότι έπαιξαν ρόλο στην καταστροφή. Η εταιρεία είναι η NTV, ένα δίκτυο που ανήκει στην Gazprom, τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου και γνωστή για τη στήριξή της στο Κρεμλίνο. Η παραγωγή χρηματοδοτείται και από το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού, με 30 εκατ. ρούβλια (460.000 δολάρια), ενώ η ιστορία που διαδραματίζεται θα είναι λίγο διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε.

Τα ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986, εξερράγη ο πυρηνικός αντιδραστήρας 4 στο εργοστάσιο του Τσερνομπίλ. Περισσότεροι από 30 άνθρωποι πέθαναν άμεσα.

Η ραδιενέργεια διαχέεται στην ατμόσφαιρα, αναγκάζοντας 115.000 κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λίγες ημέρες μετά την έκρηξη, και ενώ έχουν ήδη έρθει σε επαφή με την ακτινοβολία, ενώ τους επόμενους μήνες, άφησαν τα σπίτια τους άλλοι 220.000 κάτοικοι. Η σοβιετική κυβέρνηση έθεσε τελικά σε καραντίνα μια περιοχή που εκτείνεται σε ακτίνα 18 μιλίων από το εργοστάσιο.

BFM TV

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 2018, η μόλυνση ευθύνεται για περίπου 20.000 καρκίνους του θυρεοειδούς σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Ο Ilya Shepelin, αρθρογράφος του Moscow Times, ανέφερε ότι πολλοί υποστηρικτές του Κρεμλίνου έχουν χρησιμοποιήσει ρωσικά μέσα για να «χτυπήσουν» την αξιοπιστία των γεγονότων που παρουσιάζει η σειρά του HBO.

«Αν οι αγγλοσάξονες γυρίσουν κάτι για τους Ρώσους» γράφει ο Anatoly Vasserman, ένας αρθρογράφος που υποστηρίζει σθεναρά το Σοβιέτ, «σίγουρα δεν θα ανταποκρίνεται στην αλήθεια».

Σύμφωνα με τους Times, η ρωσική παραγωγή θα στηριχθεί στην υπόθεση ότι ένας πράκτορας της CIA ήταν στο Τσέρνομπιλ και έκανε σαμποτάζ. Η σειρά θα ακολουθεί μια ομάδα πρακτόρων της KGB που έψαχναν τον πράκτορα της CIA.

News18

«Υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι οι Αμερικανοί είχαν διεισδύσει στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ και πολλοί ιστορικοί δεν αρνούνται ότι, την ημέρα της έκρηξης, ένας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών του εχθρού ήταν παρών στο πυρηνικό σταθμό», λέει ο σκηνοθέτης, Alexei Muradov, στους Times.

Βέβαια τα στοιχεία δεν συνάδουν με αυτούς τους ισχυρισμούς. Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και του Ινστιτούτου Πυρηνικής Ενέργειας έχουν καταλήξει ότι η έκρηξη ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα ελαττωματικού σχεδιασμού των αντιδραστήρων και ανθρώπινου σφάλματος - μια εκτίμηση στις οποία συμφωνούν και οι Σοβιετικοί στη δική τους έκθεση του 1986 για την έκρηξη.

Ο Shepelin εκτιμά ότι η αντίδρας της Ρωσίας για την επιτυχημένη σειρά του HBO δεν έχουν να κάνουν τόσο με ακρίβεια των γεγονότων όσο με την εθνική υπερηφάνεια. «Το γεγονός ότι μια αμερικανική και όχι μια ρωσική τηλεόραση μας μιλά για τους ήρωές μας, είναι μια ντροπής που προφανώς τα ρωσικά μέσα δεν μπορούν να καταπιούν», έγραψε.

Δημοφιλή