Επεισόδιο μεταξύ ρωσικού και αμερικανικού πολεμικού στη Θάλασσα Ανατολικής Κίνας

Αλληλοκατηγορίες από ΗΠΑ και Ρωσία.
Reuters

ΗΠΑ και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για μια παρολίγον σύγκρουση μεταξύ πολεμικών τους πλοίων στη Θάλασσα Ανατολικής Κίνας την Παρασκευή, με τις δύο χώρες να κατηγορούν η μία την άλλη για επικίνδυνη και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά.

Ο ρωσικός στόλος του Ειρηνικού ανέφερε πως το USS Chancellorsville, ένα καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων, πέρασε σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από το ρωσικό αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Βινογκράντοφ», το οποίο αναγκάστηκε να προβεί εκτάκτως σε ελιγμούς για να αποφευχθεί η σύγκρουση, σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα οποία επικαλούνται ανακοίνωση του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού, βάσει του οποίου το περιστατικό έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, στο ανατολικό τμήμα της Θάλασσας Ανατολικής Κίνας, ενώ ομάδα ρωσικών πολεμικών έπλεε παράλληλα με μια αμερικανική ναυτική δύναμη κρούσης.

Reuters

«Το αμερικανικό καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων ξαφνικά άλλαξε πορεία και πέρασε μπροστά από το αντιτορπιλικό “Ναύαρχος Βινογκράντοφ”, διερχόμενο σε απόσταση 50 μέτρων από το πλοίο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Έγινε διαμαρτυρία μέσω διεθνούς ραδιοσυχνότητας στους διοικητές του αμερικανικού πλοίου, που προειδοποιήθηκαν για την απαράδεκτη φύση τέτοιων ενεργειών» σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Reuters

Το αμερικανικό ναυτικό απορρίπτει αυτή την εκδοχή και λέει ότι η συμπεριφορά του ρωσικού πλοίου ήταν «επικίνδυνη και αντιεπαγγελματική».

«Κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, ένα ρωσικό αντιτορπιλικό...πραγματοποίησε επικίνδυνο ελιγμό κατά του USS Chancellorsville» ανέφερε ο πλωτάρχης Κλέιτον Ντος, εκπρόσωπος του 7ου Στόλου. «Αυτή η επικίνδυνη ενέργεια ανάγκασε το Chancellorsville να βάλει όλους τους κινητήρες όπισθεν ολοταχώς και να ελιχθεί για να αποφευχθεί η σύγκρουση».

Reuters

Χαρακτήρισε τον ρωσικό ισχυρισμό πως το αμερικανικό πολεμικό ενήργησε επικίνδυνα ως «προπαγάνδα». Το ρωσικό αντιτορπιλικό, όπως είπε, πέρασε σε απόσταση 16- 30 μέτρων από το καταδρομικό, θέτοντας την ασφάλεια του πληρώματος και του πλοίου σε κίνδυνο.

Δημοφιλή