ΔΙΕΘΝΕΣ
01/12/2020 14:01 EET | Updated 01/12/2020 14:04 EET

Η ΕΕ αξιολογεί τα εμβόλια των Pfizer και Moderna για χρήση στην Ευρώπη

Τι ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

kovop58 via Getty Images

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου ανακοίνωσε πως, αν οι ειδικοί του λάβουν επαρκή δεδομένα από Pfizer και Moderna για τα υποψήφια εμβόλιά τους, θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις ως τις 29 Δεκεμβρίου και 12 Ιανουαρίου αντίστοιχα.

Η Κομισιόν αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση μερικές ημέρες αφού δοθεί «πράσινο φως» από τον οργανισμό, έχει πει εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech θα μπορούσε να αρχίσει να διατίθεται και χρησιμοποιείται στην Ευρώπη εντός του Δεκεμβρίου, ανέφεραν την Τρίτη οι εταιρείες, αφού υπέβαλαν αίτημα στην ΕΕ για επείγουσα έγκριση.

Το αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων λαμβάνει μερικές ημέρες αφού οι εταιρείες υπέβαλαν αίτημα για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ. Όπως είπαν, το υποψήφιο εμβόλιό τους, BNT162b2, θα μπορούσε να αρχίσει να χρησιμοποιείται στην ΕΕ εντός του μήνα.

«Αν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συμπεράνει πως τα οφέλη του υποψηφίου εμβολίου υπερισχύουν των κινδύνων ως προς την προστασία κατά της Covid-19, θα συστήσει να δοθεί CMA (conditional marketing authorization), που θα μπορούσε εν δυνάμει να επιτρέψει τη χρήση του BNT162b2 στην Ευρώπη πριν το τέλος του 2020» αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση.

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου ανέφερε επίσης πως έλαβε την Τρίτη αίτημα για άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Moderna. 

Εν όψει κυκλοφορίας στην Ευρώπη, οι δύο εταιρείες είναι σε «κούρσα» με τη Moderna, η οποία ανέφερε τη Δευτέρα που θα ζητούσε από την ΕΕ έγκριση για το δικό της. 

(με πληροφορίες από Reuters)