ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/11/2018 10:21 EET | Updated 08/11/2018 10:22 EET

Με υπερπλεόνασμα άνω των 750 εκ. ευρώ η Αθήνα υπολογίζει να δώσει τα αναδρομικά

scanrail via Getty Images

Υπέρβαση στόχων αναφορικά με το υπερπλεόνασμα βλέπουν στο υπουργείο Οικονομικών, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο μήνυμα στους θεσμούς οι οποίοι επιμένουν στην ύπαρξη δημοσιονομικού κενού στον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες όσο περνά ο καιρός τα στοιχεία από την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για ακόμα μια χρονιά θα υπερκαλυφθεί.

Τα στοιχεία αυτά έχουν ήδη σταλεί στους θεσμούς προκειμένου να προχωρήσουν οι συζητήσεις αναφορικά με τη διάθεση του υπερπλεονάσματος που βλέπει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το τελικό μέγεθος του υπερπλεονάσματος θα ξεπεράσει τον στόχο των 765 εκατ ευρώ που προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στο υπουργείο Οικονομικών.

Με αυτά τα στοιχεία η ελληνική πλευρά προσέρχεται στον τελικό γύρο διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, προκειμένου να γεφυρωθεί η διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει. Ταυτόχρονα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν στην Αθήνα τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία οι οποίες θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η κατάληξη αυτών των συζητήσεων θα παίξει ρόλο και στο θέμα του Ελληνικού αιτήματος να μην περικοπούν οι συντάξεις από την 1 Ιανουαρίου 2019, αλλά και για το που θα διοχετευθεί το υπερπλεόνασμα που προκύπτει.

Μετά και τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις οι Θεσμοί επιμένουν ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρξει ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 300 εκατ ευρώ, γεγονός που δεν επιτρέπει αποκλίσεις από τα ήδη συμφωνηθέντα. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της Ελληνικής πλευράς και ενισχύουν τη θέση σχετικά με την ύπαρξη υπερπλεονάσματος.

Με βάση αυτά τα στοιχεία ανοίγει ο δρόμος προκειμένου να καταβληθούν και τα αναδρομικά σε γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς, ένστολους και δικαστικούς οι οποίοι εντάσσονται στο καθεστώς των ειδικών μισθολογίων. Η περίοδος την οποία αφορούν τα αναδρομικά είναι από το 2012 έως και το τέλος του 2016 ανάλογα με τις υποθέσεις και τις δικαστικές αποφάσεις. 

Συγκεκριμένα οι αποφάσεις αφορούν:

  • Γιατρούς του ΕΣΥ οι οποίοι περιμένουν αναδρομικά για την περίοδο 13 Νοεμβρίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2016. 

  • Μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων για αναδρομικά της περιόδου  1 Ιανουαρίου 2015 έως 31 Δεκεμβρίου 2016.

  • Στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες οι οποίοι περιμένουν αναδρομικά για την περίοδο 1 Αυγούστου 2012 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

  • Δικαστικούς οι οποίοι θα πρέπει να τους καταβληθεί το 50% από τη διαφορά που προέκυψε στις αποδοχές τους κατά την περίοδο 1 Αυγούστου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2014. 

Sponsored Box