Eπεξεργασμένοι υδατάνθρακες: Μας κάνουν λιγότερο ελκυστικούς ή είναι μύθος

Πώς σχετίζεται η τροφή με την εξωτερική εμφάνιση; Έρευνα μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό.
Rockaa via Getty Images

Τελικά, υπάρχει πράγματι κάποια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων και του πόσο ελκυστικοί δείχνουμε;

Nέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, στη Γαλλία, διαπίστωσε ότι αυτό όντως συμβαίνει.

Τι εννοούμε με τον όρο επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Επεξεργασμένοι, όπως άλλωστε το λέει και η λέξη, είναι οι υδατάνθρακες που έχουν υποστεί επεξεργασία, κατά την οποία αφαιρέθηκαν οι φυτικές τους ίνες, οι βιταμίνες και τα μέταλλα.

Αυτή η διαδικασία τους δίνει μια πιο λεπτή υφή και παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους. Βέβαια, όπως προείπαμε, εξαλείφει ορισμένα από τα θρεπτικά τους οφέλη. Τρόφιμα πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες είναι μεταξύ άλλων το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά, ορισμένα δημητριακά πρωινού και τα αρτοσκευάσματα όπως τα μπισκότα και τα κρουασάν.

Kαι ενώ οι επιπτώσεις μιας διατροφής πλούσιας σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες στην υγεία μας έχουν μελετηθεί εδώ και καιρό, οι ερευνητές αυτή τη φορά ήθελαν να δουν εάν υπήρχε σημαντική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων και του πόσο ελκυστικούς μας θεωρούν οι γύρω μας.

Για τη μελέτη αυτή, σε μια ομάδα συμμετεχόντων δόθηκε ένα πρωινό πλούσιο σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, που αύξησαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ οι συμμετέχοντες στη δεύτερη ομάδα έφαγαν ένα υγιεινό πρωίνό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αργότερα, εθελοντές του αντίθετου φύλου αξιολόγησαν την ελκυστικότητα των προσώπων όλων των συμμετεχόντων, με βάση φωτογραφίες που τραβήχτηκαν δύο ώρες μετά το πρωινό.

Τι διαπίστωσε η μελέτη;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων συσχετίστηκε με χαμηλότερες βαθμολογίες ελκυστικότητας του προσώπου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Η μελέτη πρότεινε ότι η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων στο πρωινό και στα σνακ επίσης συνδέθηκε με χαμηλότερες βαθμολογίες ελκυστικότητας.

Τα καλά νέα είναι ότι η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός πρωινού που αποτελείται κυρίως από υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνες, όπως τα γαλακτοκομικά, ενίσχυσε τις αξιολογήσεις ελκυστικότητας.

Η Κλερ Μπερτικάτ, συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε σε σχέση με την έρευνα: «Το βασικό μήνυμα είναι ότι οι επιλογές τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο τη σωματική μας υγεία, αλλά και ορισμένα χαρακτηριστικά μεγάλης κοινωνικής σημασίας, όπως η ελκυστικότητα του προσώπου μας».

Τα δεδομένα βέβαια υποδεικνύουν ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες επηρεάζουν τις ορμόνες του φύλου, επιδρώντας στο πόσο ελκυστικοί δείχνουμε, αλλά αυτό, είναι ένα μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα και όχι κάτι που προκύπτει απαραίτητα μόλις δύο ώρες μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με βάση τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Το ζουμί

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο σώμα μας. Για παράδειγμα, μια δίαιτα πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, προκαλεί κατακράτηση υγρών και πρήξιμο σε πρόσωπο και σώμα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό, συμβαίνει μετά από μακροχρόνια κατανάλωση υδατανθράκων και όχι αν απολαμβάνουμε ένα γλυκάκι κάθε τόσο.

Πώς συμβαίνει αυτό

Όταν τρώμε επεξεργασμένους υδατάνθρακες που είναι χαμηλοί σε φυτικές ίνες, όπως το λευκό ψωμί, το σώμα μας τους διασπά γρήγορα σε ζάχαρη, προκαλώντας ταχεία αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Αυτό ωθεί το πάγκρεας στην απελευθέρωση ινσουλίνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επακόλουθη πτώση του σακχάρου στο αίμα.

Και το φαινόμενο, ενδέχεται πέρα από τα επίπεδα της ενέργειάς μας, να επηρεάσει και την εμφάνισή μας. Άλλωστε η υπογλυκαιμία τείνει να έχει οπτικά αποτελέσματα, όπως η μειωμένη ροή του αίματος στο δέρμα μας και η συνακόλουθη θαμπή όψη. Επιπλέον, η υπογλυκαιμία αλλοιώνει το χρώμα του δέρματός μας, κάνοντάς μας να φαινόμαστε χλωμοί και άρρωστοι. Και το πόσο υγιείς φαινόμαστε αποτελεί έναν από τους δείκτες της αντιληπτής ελκυστικότητας.

(Με πληροφορίες από yahoo).